У Мукачеві "зачистка" газетних кіосків

У Мукачеві "зачистка" газетних кіосків
У Мукачеві – черговий скандал. Цього разу люди невдоволені рішенням балогівських депутатів прибрати МАФи з центральної частини міста. Балогівцям заважають газетні кіоски! Привід прибрати їх – «люди й так не читають». На жаль, протистояти в Мукачеві балогівцям важко – їх більшість у міській раді, то й приймають рішення всі, які хочуть. Навіть незаконні!

 

Незаконне й абсурдне рішення

Про незаконність ухваленого міськрадою рішення про знесення МАФ-ів у центральній частині міста Мукачева написав міський депутат від партії «Відродження» Олег Казибрід на своїй сторінці в мережі Фейсбук: «На нещодавній сесії Мукачівської міської ради було прийнято рішення про «Ініціювання розірвання договорів сервітутного землекористування із суб’єктами господарювання» (тобто розірвання договорів із власниками МАФ-ів). Дане рішення не було опрацьоване в профільній депутатській комісії. Дане рішення не було попередньо опубліковане, хоча являється регуляторним актом. Проект даного рішення депутати не отримували для ознайомлення. Цей проект рішення навіть не роздали депутатам при вході в сесійну залу. Дане рішення внесли під час сесії і не доповіли про нього. Але все ж таки найшлися 19 депутатів, які підтримали його».

Тобто, в порушення низки вимог українського законодавства балогівські депутати голосують так, як їм наказали. Ні совісті, ні усвідомлення того, для чого їх обрала громада.

До речі, як наголошує Олег Казибрід, дане рішення було подане, як рішення «Про затвердження рішення виконавчого комітету», що саме собою є абсурдом, адже Виконавчий комітет і Міська рада мають свої визначені законом виключні повноваження і додаткового затвердження один одним не потребують (Так міська влада просто вирішила перестрахуватися)!

«У рішенні міської ради зазначено що затверджується рішення виконкому №171 від 22.06.2016. Хоча останнє засідання виконавчого комітету було проведено 21.06.2016. Останнє рішення №170. Отже, засідання в кращому разі було проведено фіктивно, а в гіршому - воно існує тільки на папері, - заявляє О. Казибрід. - З огляду на вищевикладене, вважаю рішення про демонтаж МАФ-ів абсолютно не законним, абсурдним і не логічним. Дії міської влади – це свавілля по відношенню до депутатів, підприємців та мешканців міста».

Мукачівці - шоковані

Треба сказати, що й самі мешканці міста шоковані таким рішенням. Місцеві інтернет-видання не один раз писали про це. Журналісти (котрі журналісти, а не «в кориті») теж пишуть про таке рішення як абсурд. Що найцікавіше, розуміють абсурдність придуманого балогами рішення навіть… в команді!

Так, депутат обласної ради від Єдиного Центру Інгрід Туріс заявила на своїй сторінці: «Газета - доступ до інформації всіх вікових категорій! До теми збереження та розвитку читацької культури населення Закарпаття: вважаємо необхідним усіляке сприяння з боку органів місцевого самоврядування щодо підтримки та збереження давніх, а також започаткування нових видань публіцистичного характеру, що надасть можливість ще більше розвивати читацьку культуру населення міста, тим самим підіймаючи престиж читання, місцевих бібліотек та вуличних кіосків з продажу газет, а також забезпечити доступ до різних джерел інформації всіх вікових категорій читачів і, що фактично є базовою передумовою формування інформаційного суспільства, суспільства знань, так інтелектуального розвитку громадян.

Відомо, що в більшості цивілізованих країн світу, уже з давніх-давен існує традиція ранкового читання газет у якості особливої церемонії за чашкою кави…. Хочеться не втрачати цю традицію і в нашому європейському містечку, а навпаки зберігати та розвивати її, разом з тим надавати можливість громадянам міста вносити свої ідеї щодо бажаної ними тематики для читання».

Фейсбук кипить

Проблему активно обговорюють в мережі Фейсбук. Люди нагадують владі, що саме вона змусила кілька років тому підприємців за власний кошт збудувати саме такі МАФи. 

Святослав Жуков Провожу аналогию: при революции 1917 - почтамп, телеграф, вокзалы. Теперь (почти 2017) - реформа (или оптимизация) здравоохранения, ПТУ, газетные киоски, летом школы. Интересно, не правда ли?

Katya Legerda саме газетні ларьки, прилавки чи мафи по всьому світу функціонують і робочий день у них починається в найперших, і є навіть черги за свіжодрукованими ЗМІ з рання, а відтак із свіжою газеткою в кавярню! 

Крылов Алексей Пам'ятаю, відносно нещодавно, років 6-7 тому всіх власників газетних кіосків дрючили, примусили за власний рахунок придбати ті будьки, виготовити проектну документацію. На а зараз вже і те недобрі. Завжди милуюсь майже іграшковими кіосками у Львові, а тут ?

Найголовніше при всьому цьому – крім питання недотримання законів, свавілля та абсурдності – коли вже замисляться мукачівці, хто ними керує? У нинішній ситуації, коли в державі економічна й політична криза, коли мільйони людей не мають чим прогодувати родини, олігархи Балоги забирають кусень хліба від тих підприємців, котрі ще якось виживають. Тобто, ЄЦівці в тяжкий час не створюють робочі місця, а ліквідовують їх, не будують щось у місті, а руйнують, не дають людям заробіток, а позбавляють його. 

Мукачівці, робите вже нарешті висновки? 

Як стало пізніше відомо, о 12 годині годині відбулась зустріч підприємців-власників МАФів, які реалізовують друковану продукцію, з владою.

Про зустріч проінформував користувач у Фейсбук Artur Cherenkov , відповідаючи на допис Інгрід Туріс щодо МАФів та читання газет у Європі: «Повністю погоджуюся з вами пані Інгрід Туріс, та прошу вас завтра взяти участь у зустрічі з підприємцями які реалізовують друковану продукцію! О 12 годині у великому залі Міської ради!»

 

29 червня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів