Усі закарпатські замки можуть об’єднати в спільний заповідник

Усі закарпатські замки можуть об’єднати в спільний заповідник
Невицький замок біля Ужгорода може стати історико-культурним заповідником. Про це йшлося сьогодні, 1 липня, під час круглого столу щодо ситуації, яка склалася із замком, у Закарпатській ОДА.

 

Як повідомляє "Заголовок", створення історико-культурного заповідника на території замку дозволить надалі займатися його відновленням і приведенням до порядку. Крім того, були озвучені наміри за зразком Тернопільщини об’єднати усі замки Закарпаття в один великий заповідник. Заступник голови ОДА Олександр Петік підтримав таку ідею і запевнив присутніх, що обласна влада підготує всі необхідні звернення для прийняття такого рішення.

Відтак учасники круглого столу підписали меморандум, яким, зокрема, визначили першочергові кроки:

1. Невицькому замку, як цілісному історичному комплексу з охоронними зонами, надати чіткий юридичний статус, його дані перенести в новий реєстр пам’яток.

2. Автентичність пам’ятки має бути збережена незалежно від форми власності, шляхом підписання охоронного договору між утримувачем пам’ятки історії «Невицький замок» та уповноваженим державним органом влади.

3. Ініціювати створення історико-культурного заповідника (уповноважений орган – міністерство культури України)

4. Звернутись, спільно з облдержадміністрацією, до органів обласної та районної рад та державних органів влади з проханням забезпечити виконання пунктів даного меморандуму.

 

01 липня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів