Підприємницькі структури Закарпаття мали 27 спеціальних дозволів на користування ділянками родовищ мінеральних вод

Сьогодні в області розвідано понад 360 джерел „живої води”

 

Мінеральні води Закарпаття своїми лікувальними властивостями відомі в Україні та за її межами. Сьогодні в області розвідано понад 360 джерел ?живої води?, повідомля? прес-служба ОДА.
На початок травня підпри?мницькі структури Закарпаття мали 27 спеціальних дозволів на користування ділянками родовищ мінеральних вод. З 19 ліцензій на експлуатацію родовищ два не розробляються: подано на анулювання ТОВ ?Царські криниці? (Келечинське родовище) та ТОВ ?Ріо-Кола? (ділянка Ужгородського родовища). Ще 9 ліцензій мають санаторно-курортні заклади, 8 ? заводи з розливу мінеральних вод. Однак і тут у використанні родовищ мінеральних вод спостерігаються сутт?ві проблеми. Учасники наради в облдержадмі-ністрації, яка відбулася у четвер, визначали ці аспекти і вирішували, що треба зробити для збільшення обсягів виробництва мінеральних вод та їх використання для лікування в санаторно-курортних закладах області.

Як зазначалося під час засідання, серед основних проблем ? низький рівень використання родовищ (17 відсотків від затверджених запасів). До прикладу, по родовищах Свалявського району видобуток в середньому склав 37 відсотків затверджених запасів, Хустського ? 30 відсотків. За 4 місяці поточного року із родовищ області видобуто понад 67 тис.куб.м мінеральної води. Це більше, аніж торік, однак далеко ?не дотягу?? до стовідсоткового показника.
Як уже зазначалось, неефективно використовуються запаси мінводи ліцензіатами. Так, санаторій ?Квітка полонини? використову? запаси трохи більше ніж на 17 відсотків, з яких 11 відсотків використову?ться для власних потреб на території цього закладу.
Заступник голови ОДА Володимир Гоблик наголосив, що відсутність генеральних планів забудови населених пунктів, де розташовані родовища мінвод, хаотичне будівництво нових корпусів навколо санаторіїв без реконструкції існуючих чи будівництва нових очисних споруд може призвести до забруднення навколишнього природного середовища та родовищ. Очисні споруди санаторіїв ?Сонячне Закарпаття?, ?Квітка полонини?, ?Кришталеве джерело?, ?Поляна? працюють неефективно, що призводить до скиду недостатньо очищених стічних вод та забруднення поверхневих водойм. Підключення нових об??ктів будівництва до існуючих мереж водопостачання та водовідведення проводиться без врахування існуючих потужностей.
За підсумками наради керівники відповідних структур отримали конкретні доручення, спрямовані на подолання проблем в галузі.

 

30 травня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів