Досвід "страхової" медицини Тячева, схоже, взялися застосовувати і в Ужгороді

Досвід "страхової" медицини Тячева, схоже, взялися застосовувати і в Ужгороді
Депутати Тячівської районної ради минулого тижня дали добро на укладання угод страхування між Тячівською РЛ №1 зі страховими компаніями.

 

Що це означає для майбутніх мам Тячева та району? Щоб розібратись у цьому, журналіст видання "Тячів" звернувся по коментар до керівника Закарпатського територіального управління страхової компанії "Гарантія", яка запропонувала лікарні цю програму, Юрія Бухлака та керівництва Тячівської районної лікарні №1 – головлікаря Федора Яринича та його заступника з охорони материнства і дитинства Юлії Петейчук. 

– Юрію Михайловичу, що передбачає страховка? Скільки це коштує і що за ці кошти отримує жінка?

– Поки в Україні ще не запроваджене обов’язкове медичного страхування, кожна страхова компанія намагається включитись у добровільне. Програма, яку ми пропонуємо, працює у Вінниці з 2006 року до сьогодні. Там страхуються 100% породіль. Це програма медикаментозного забезпечення при пологах – як фізіологічних, так і з ускладненнями (кесарів розтин). Крім того, страхуємо на випадок смерті як маму, так і немовля. Не дай Бог, станеться летальний випадок – не важливо, з якої причини – сім’ї виплачується компенсація. З 1 серпня така система запроваджена в Ужгороді. 

Ні для кого не секрет, що зараз жінка приходить у пологове відділення, їй пишуть список необхідних медикаментів, з яким рідні бігають по аптеках. За нашою програмою, жінка страхується на 1200 гривень. Їй виписують страховий поліс. 900 гривень з цієї суми ми перераховуємо лікарні. Це середня вартість набору необхідних для фізіологічних пологів медикаментів. Медзаклад закуповує все необхідне для того, щоб породілля лише зайшла і вийшла, не купуючи більше нічого.  Ці кошти жінка витрачає у будь-якому випадку, але платить аптекам. Але зі страховим полісом чоловіку не прийдеться бігати вночі по аптеках у пошуках необхідних медикаментів, все необхідне вже буде в лікарні. 300 гривень з цієї суми залишається  лікарні на розвиток. Їх можна використати на ремонти, закупівлю нового обладнання.  300 гривень залишається страховій компанії. 

Можна буде застрахуватись лише на випадок смерті. Це буде коштувати всього 100 гривень. 

При ускладнених пологах вартість страхування становить 2500 гривень при середній вартості набору медикаментів – 2600 грн.

– А якщо раптом рішення про кесарів розтин приймається під час пологів?

– Тоді поліс не переписується,  і доплачувати жінка нічого не буде. 

– Коли страхова програма реально працюватиме?

– Думаю, почнемо вже з цього місяця. 

Заступник головного лікаря з охорони материнства та дитинства Тячівської РЛ №1 Юлія Петейчук впевнена, що це чудова ідея: "По-перше, це позбавляє породіллю від того, що вона повинна сама про себе дбати.  Жінці так буде спокійніше. Вона приходить на все готове і не псує собі нерви. Так само і на кесарів розтин – немає ажіотажу, метушливої біганини родичів по аптеках. Все буде відбуватися спокійно і планово", – каже лікар. 

Коментар щодо страхування при пологах надав і головний лікар Тячівської РЛ №1 Федір Яринич:

– Запроваджуючи страховку при пологах, ми наближаємось до Європи не на словах, а на ділі. Спочатку це нелегко, бо ми – перший район в області, який пройде цей шлях, але кращого механізму, ніж страхування, у світі немає. На сьогодні до нас звернулася лише одна страхова компанія – «Гарантія». На рівні України вона знаходиться на 38 місці зі статутним фондом у понад 30 млн. грн. Я думаю, за цим майбутнє для всіх районів, бо це додаткове наповнення бюджету. Адже той бюджет, що є зараз, не витримує ніякої критики. Субвенція з держбюджету навіть не покриває останні три місяці видатків на заробітну плату, відрахування, енергоносії, медикаменти, не кажучи вже про незахищені статті. Що це дає лікарні? Насамперед, додаткові кошти. Вагітна укладає договір зі страховою компанією, отримує поліс, а страхова компанія нам відшкодовує надані послуги – медикаменти та інші витратні матеріали. Породілля отримує гарантовану медичну допомогу та позбавлена додаткових витрат. Це по-перше. А по-друге, у разі нещасного випадку страхова компанія додатково відшкодовує кошти. Таким чином, це і гарантія для породіллі, і додаткові кошти для лікарні, які можемо витрачати на медикаменти, покращення умов перебування пацієнтів, харчування, стимулювання медичних працівників. Також ці кошти можемо направити і для важких хворих з інших відділень. Дехто скаже, що за Конституцією медична допомога у нас безоплатна, але давайте говорити чесно: сьогодні її немає, адже медицина зараз не забезпечена, і рідні самі змушені купувати медикаменти.

– Яким чином жінка отримає поліс?

У представника страхової компанії. Коли породілля поступатиме у пологове відділення, то повинна мати його з собою. 

– Чи можна буде дізнатись, на що саме в лікарні були витрачені кошти, які надійшли від страхування?

Кошти будуть надходити на спецрахунок. Це буде доступна інформація, яка може бути висвітлена у ЗМІ. Можна буде відстежити, скільки коштів пішло на закупівлю обладнання або покращення умов перебування тощо. 

Наталія Маджара, Tyachiv.com.ua

 

05 серпня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів