Гірські села Тячівщини відвідали дослідники від Вікіпедії

Гірські села Тячівщини відвідали дослідники від Вікіпедії
Впродовж 3 днів – з 4 по 7 серпня – тернополянка Оксана Кузьменко та дубівчанин Траян Мустяце у рамках вікіекспедиції збирали інформацію про гірські населені пункти Тячівщини.

 

У полі зору дослідників були Калини, Дубове, Красна, Усть-Чорна, Лопухово, Руська та Німецька Мокра, повідомляє Тячів.

Зі слів Оксани Кузьменко, до цього часу у Вікіпедії не було вичерпної інформації про населені пункти Дубівського та Усть-Чорнянського кущів. Тому дівчина  вирішила виправити ситуацію й зібрати якомога більше відомостей про цей регіон. 

– Я виграла грант на дослідження гірських сіл й наразі працюю у рамках вікіекспедиції. Мені допомагає Траян Мустяце. Ця  краєзнавча подорож відбувається за сприяння та підтримки ГО «Вікімедіа Україна». Основною метою проекту є створення під час подорожей фото-, аудіо-, відеоматеріалів для завантаження у Вікісховище і для подальшого додавання їх у статті проектів Фонду Вікімедіа, а також написання та покращення статей у Вікіпедії про відвідані об'єкти. 

– Тож, подорожуючи, ми намагались зібрати якомога більше відомостей про населені пункти, фотографували адміністративні та соціальні будівлі, панорами сіл. 

Загалом, зробили більше 800 знімків. Але у галерею Вікі потраплять лише найкращі світлини, - розповідає дослідниця Оксана. – Добирались до віддалених населених пунктів,  як Німецька Мокра та Лопухова, автостопом. Зазвичай нас підвозили лісовози, це найпопулярніший вид транспорту у цих селах, - розповідає про подорож дівчина.  - Нам таланило з погодою, а ще зустрічали на шляху чуйних жителів, які радо допомагали. 

Експедитори зазначають, що приємні враження після подорожі залишили практично всі відвідані населені пункти. 

Особисто мені припала до душі  архітектура. Яскраві та різноманітні будинки закарпатців, зокрема тячівців, суттєво вирізняються з-поміж сірих й однотипних  сільських хатин  тернополян. Тут навіть будинки культури у різних селах спроектовані по-різному.  І ця різноманітність присутня у всьому, адже тут компактно проживають люди різних національностей. Єдине, що розчаровує, то дороги. Такими розбитими шляхами точно не захоче подорожувати турист, - підсумовує Оксана.

Наразі мандри селами для експедиторів закінчились. Однак у Оксани та Траяна попереду ще чимало роботи. Дослідники опрацьовуватимуть зібраний  матеріал та писатимуть  статті  про населені пункти. 

І вже ближчим часом на сторінках Вікіпедії користувачі мережі зможуть ознайомитись з роботою дослідників й довідатись більше про гірські села Тячівщини. На думку експедиторів, це допоможе збільшити потік туристів до регіону.  

Оксана Кузьменко  планує доповнити Вікіпедію  відомостями й про інші населені пункти Тячівщини. Ймовірно, наступними об’єктами дослідження експедиторки стануть  села Тересвянської долини від Ганич до Тячева.

 

11 серпня 2016р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів