Фрілансити відтепер стане легше: договори можна укладати по email

Фрілансити відтепер стане легше: договори можна укладати по email
Верховна Рада схвалила закон щодо усунення адміністративних бар'єрів для фрілансерів та дозволяючий укладати зарубіжні договори по email і інвойсу.

 

За прийняття закону 4496 проголосували 270 нардепів.

Згідно з чинним законодавством, експорт послуг підлягає валютному контролю. Для зняття експортної операції (експорт послуг) з контролю банк змушений вимагати від експортера послуг подання: зовнішньоекономічного договору; надання акту виконаних робіт; переклад документів  українською мовою; скріплення документів підписами і печатками.

Необхідність виконання вимог банків створює зайве адміністративне навантаження: зовнішньоекономічний договір, особливо для малого та середнього бізнесу (МСБ), часто не існує як такий та/або викладений тільки іноземною мовою (публічна оферта), відбиток печатки також відсутній, оскільки сторони обмінюються документами виключено у електронній формі.

Ain.ua зазначає наступні зміни для бізнесу:

Для компанії-експортера послуги більше не обов'язково укладати письмовий договір з мокрими печатками з замовником і перевіряти його в банку. Договір на надання послуги (наприклад, на розробку софта) може бути укладений за фактом електронного листування, шляхом прийняття публічної оферти, в електронній формі, за фактом виставлення і оплати інвойсу.

Банкам заборонять вимагати переклад договору на українську мову, досить буде надавати документи банкам англійською мовою, вони самі будуть займатися перекладом.

Зараз інвойс по бухгалтерському обліку не є первинним документом, але після прийняття проекту він таким стане, це полегшить як сам облік, так і спілкування з податковою.

У банків буде можливість ідентифікувати експортні операції, але валютний контроль за операціями з експорту послуг ліквідується. Для підтвердження того, що це експорт послуги, банк може зажадати інвойс.

Прийняття закону дозволить максимально зменшити адміністративні бар’єри під час процедур укладення зовнішньоекономічних договорів (контрактів), зарахування валютної виручки, а також бухгалтерського обліку та фінансової звітності для малого та середнього бізнесу. 

У пояснювальній записці зазначається, що переважна більшість фрілансерів внаслідок складності і надмірної бюрократизації процесу не працює у легальному полі, а користується системами Payoneer, PayPal тощо.

Через це обсяги експорту послуг дедалі скорочуються. У 2015 році експорт послуг склав лише 83% від показника 2014 року (дані Держстату). Комп’ютерних послуг надано на майже 966 млн. дол. США, а це лише 88% від обсягів 2014 року.

Цей закон, на думку нардепів, дозволить максимально зменшити адміністративні бар’єри під час процедур укладення зовнішньоекономічних договорів (контрактів), зарахування валютної виручки, а також бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

"Це значно зменшить часові та грошові витрати всіх, хто поставляє послуги за кордон. Тому всі фрілансери, айтішніки, юристи, бухгалтери, дизайнери та інші надавачі послуг, однозначно відчують полегшення в своїй діяльності", – зазначає один із авторів законопроекту, народний депутат Вікторія Пташник.

Законопроект був розроблений Програмою USAID "Лідерство в економічному врядуванні" спільно із Міністерством економічного розвитку та торгівлі, за участі Асоціації "Інформаційні технології України", фріланс-біржі Upwork, Центру економічної стратегії та EasyBusiness.

Його вніс до парламенту колектив авторів, зокрема Вікторія Пташник (позафракційна), Владислав Голуб (БПП), Оксана Продан (БПП) та інші.

Джерело: ain.ua

 

04 листопада 2016р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів