Кубок святого Михайла зібрав найсильніших шахістів краю

Почесний приз з рук Михайла БЄГЛОГО отримує переможець кубка Владислав ТІБА
Почесний приз з рук Михайла БЄГЛОГО отримує переможець кубка Владислав ТІБА
Днями керівники Мукачівського шахового клубу ініціювали і втілили в життя цікавий турнір – Кубок святого Михайла, який одразу припав до душі закарпатським любителям давньої гри. 

 

По-перше, кубок є престижним, оскільки в ньому бере участь більшість провідних спортсменів Закарпаття.

Та головною фішкою є те, що потрапити до фінальної частини змагання не так просто. Заключній стадії кубка передують шість попередніх турнірів, що відбуваються протягом року. Залік ведеться за чотирма найкращими результатами. Тобто за підсумками кожного турніру гравець отримує відповідно до місця в турнірній таблиці певну кількість очок, які потім складаються докупи. Дванадцять спортсменів, котрі набрали найбільшу кількість залікових балів, й потрапляють до складу фінального турніру. Жорстка система відбору «відсіває» слабких шахістів, які у фінал кубка не потрапляють. 

Цьогорічний головний турнір Кубка святого Михайла підтвердив статус одного з найсильніших шахових змагань. Захід відбувся нещодавно в Мукачівському шаховому клубі за участі двох майстрів ФІДЕ та 10 кандидатів у майстри, серед яких 4 екс-чемпіони області. Очікувалася серйозна та напружена боротьба за перше місце. Але її, на жаль, не сталося. Один із фаворитів, талановитий молодий мукачівець Владислав Тіба, образно кажучи, просто розмастив майже всіх конкурентів про шахівниці. Результат переможця кубка просто вражає – 10 очок із 11 можливих! І це в поєдинках з елітою закарпатських шахів! Із солідним відривом від Владіслава Тіби фінішували ще двоє мукачівців: Андрій Вичиля (8,5 очка) та майстер ФІДЕ Роберт Орос (8 очок).

Паралельно з фінальним етапом Кубка святого Михайла відбувся і турнір «В», в якому взяли участь любителі, що не потрапили до фіналу. Тут трійку призерів склали юний мукачівець Валадіс Пеппас, його земляк Михайло Бедь та берегівський шаховий ветеран Юрій Кенійз.

Головним ініціатором і натхненником Кубка святого Михайла виступив віце-президент обласної шахової федерації, справжній ентузіаст шахів Михайло Бєглий. Залишається дивуватися енергійності та творчій вдачі шахового ветерана, колишнього кадрового військового офіцера. У змаганні Михайло був і організатором, і учасником. Як успішний бізнесмен він став ще й головним спонсором, який надав призи усім без винятку гравцям, в тому числі й тим, хто опинився на нижчих щаблях турнірної таблиці. 

За матеріалами Аркадія ВОРОВИЧА

 

13 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Юрій 2017-01-25 / 04:54:51

    Виправте в заголовку: "в Ужгороді" - це ж в Мукачеві було.