Угорщина пропонує допомогу у працевлаштуванні закарпатських переселенців

Угорщина пропонує допомогу у працевлаштуванні закарпатських переселенців
Про це в ексклюзивному інтерв’ю нещодавно розповів урядовий комісар Угорщини Іштван Грежа.

 

Уповноважений урядовець із питань координування співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпатською областю України наголосив на тому, що з липня поточного року діє спрощена система працевлаштування осіб із-за меж ЄС, якою вже скористалося до 700 осіб. В Угорщині заробітні плати менші, ніж у Чехії та Польщі, проте є підтримка сімейного типу, вигідніша, як у даних країнах.

Звичайно, ми не маємо на увазі закарпатських угорців, які би працювали в Угорщині, багато хто з них і так самостійно приїхав і трудовлаштувався у нашій країні. Та ми хотіли б , передусім, вирішити проблему з кордоном, щоб люди могли вільно зранку приїжджати на роботу, а ввечері повертатися додому. Однак за теперішніх умов зробити це неможливо,- сказав урядовець.

Угорський високопосадовець запевнив про дуже великий інтерес його країни до співпраці з внутрішньо переміщеними особами в Україні. Люди, які змушені були переселитися в Закарпаття і шукають роботу, можуть звертатися просто в консульства Угорщини в Ужгороді та Берегові.

Для переселенців, зокрема, й тих, які перебувають на Закарпатті, цікавою буде інформація про те, що ВВП в маленькій Угорщині на 30 відсотків більше, ніж в Україні.

-Угорщина впевнено розвивається і з кожним днем стає все сильнішою ,- розповідає Іштван Грежа.- Якщо зарплати у країні ще не досягнули західноєвропейського рівня, та вони постійно зростають і до словацького рівня вже наблизилися. Загалом Угорщина на даний час стала найбільшим у Європі центром з виробництва автомобілів. І люди в цій галузі вже непогано заробляють, зокрема, на такому заводі як Mercedes-Benz.

Урядовий уповноважений відзначив також значні інвестиційні ресурси у західній частині Угорщини, ще не реалізовані саме через брак робочої сили. Для вирішення в тому числі й цієї проблеми організовані курси з навчання угорської мови на Закарпатті. Володіючи мовою бодай на базовому рівні, місцевим мешканцям легше буде знайти достойну роботу в сусідній країні недалеко від свого дому.

За матеріалами Голосу Карпат

 

22 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів