Фест файно: на Закарпатті пройшов пластовий лижний табір Фест

Фест файно: на Закарпатті пройшов пластовий лижний табір Фест
Закарпатська Округа Пласту зібрала у Верхньому Студеному три сотні пластунів з усієї країни

 

Традиційний пластовий лещатарик “Фест” (лещата — лижі, діал.) на Закарпатті має понад двадцятирічну історію, уперше його провели у 1999 році. 

Цьогоріч лещатарик (лижний табір), на який мріють потрапити пластуни з усієї країни, відбувся на гірсько-лижному курорті Бескид із 7 по 18 лютого. Організатори розділили табір на вікові зміни, відтак, для кожного із вікових категорій Пласту була своя. 

Почався “Фест” із новацької зміни (новаки — пластуни 6-11 років), далі продожили табір юнацтво (підлітки 11-16 років) та згодом завершили старшопластуни та пластуни-сеніори. Відтак, участь в таборі взяли понад три сотні дітей та дорослих з Національної скаутської організації України “Пласт” із Закарпаття, Львівщини, Франківщини, Рівненщини та Київщини.

“Нам складно далося рішення щодо “Фесту” під час війни (минулоріч, під час першого року війни, ми його не проводили) — було важко, насамперед, морально зібратися самим, щоб його організувати для дітей. Але з іншого боку, ми хочемо, аби у наших дітей було дитинство, що складається не тільки із повітряних тривог, бомбосховищ, укриттів та поганих новин. Тому бажання дати дітям чотири дні без тривог та нагоду перемкнутися підштовхувало. Та й самим нам треба триматися купи. Ми хотіли наповнити дітей емоціями та наповнитися самим, бо це “Фест” — це пластовий табір, на якому нам всім добре, на якому нам усім фест файно!”, - каже голова Закарпатської Округи Пласту Людмила Лівак.

З її слів, “Фест” — це табір в першу чергу для початківців, нагода для дітей, які раніше не вміли кататися на лижах, навчитися цьому. Саме тому табір організований таким чином, що цілий день діти проводять на схилі з інструкторами, а ввечері грають в пластові ігри та мають вечірки в етно- та рок-стилі.

“Фест в першу чергу є для початківців, це такий перший крок до лиж. Він для того, аби діти в максимально безпечних умовах навчилися кататися на лижах. Ми це робимо так, щоб дітям було весело, щоб зруйнувати поширений стереотип, що лижі — це травматичний вид спорту. Бо насправді, це класний вид відпочинку, спільного проведення часу з друзями на свіжому повітрі”, - каже Людмила Лівак. 

Цьогоріч через аномальну теплу зиму сніг на гірсько-лижному курорті “Бескид” застала тільки перша новацька зміна. Інші зміни їздили кататися на штучний сніг курорту “Полянські” на Свалявщині, а в інші дні табору мали мандрівки лісом у пошуках снігу, підіймалися на Боржавські полонини на крісельному витягу в Пилипці та слухали шум повноводного Шипоту. 

Один з організаторів “Фесту” пластун сеніор Василь Карабін зазначив, що попри відсутність снігу табір вирішили не скасовувати.

“Таке в історії “Фесту” вже бувало у 2006 му році — щоправда, тоді табір таки скасували через погодні умови, а зараз вирішили відкоригувати програму. Утім, погода не дала нам провести змагання на Кубок Пласту. У них можуть брати участь не тільки учасники табору, а й пластуни, які не є учасниками “Фесту” та реєструються тільки на змагання. За підсумками переможцю вручається Кубок Пласту — учаснику змагань, який показав найкращий результат. Він володіє ним цілий наступний рік до наступних змагань”, - розповів Василь Карабін. 

Іще дві незмінні традиції закарпатського пластового “Фесту” — це музичні вечори. 

“Обов’язково проводимо один фольквечір з етнічними місцевими музиками та ще один із молодими закарпатськими рок-гуртами. Так, кілька років тому у нас на “Фесті” запалювали молоді хлопці із мукачівського гурту “Без обмежень” - зараз це зіркові рок-музиканти”, - розповідає Карабін.

Також незмінна традиція “Фесту” — провід табору на церемоніалах завжди у традиційному одязі:  верховинських гунях та гуцульських кептарях.

Ще одна добра традиця на “Фесті” — акція “пластун добрий”, для дітей-пластунів, які хочуть долучитися до табору, але фінансові можливості їхніх родин не дозволяють цього.

“Для того, аби така можливість у цих дітей з’явилася, інші учасники роблять благодійні внески та таким чином дають можливість взяти участь у таборі іншим дітям, а самі роблять добре діло. Мова йде про багатодітні родини, або дітей напів сиріт, чиї батьки мають обмежені фінансові можливості”, - додав організатор “Фесту”. 

Крім усього, закарпатський лещатарик “Фест” має і свою унікальну віздначку. На ній — кіт в лижних окулярах та з лещатами. Як відомо, українські пластуни, як і загалом, скаути світу, колекціонують відзначки, а найдорожчі серцю носять на своєму однострої. 

Цьогоріч, завдяки наполегливості Закарпатської Округи Пласту та проводу “Фесту”, таку відзначку отримали понад 300 українських пластунів та пластунок, а табір живе, росте та виховує нові покоління пластунів на лещатах!

Фото  Юрій Гладкий

 

19 лютого 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів