Олександра Терембець: Хочу щоб футзал став «народним» спортом

Олександра Терембець: Хочу щоб футзал став «народним» спортом
В Ужгороді нещодавно відбулася неординарна подія – створено Ужгородську футзальну лігу, чемпіонат якої стартує з 15 січня. Цікавим фактом є те, що ініціатором її створення стала дівчина – колега-журналістка Олександра Терембець. Як прийшла така ідея, система проведення, кількість учасників та календар чемпіонату Ужгородської футзальної ліги дізнавався в її засновниці.

 

– Олександро, як виникала ідея створити УФЛ?

У футболі я вже досить давно як ведуча передачі «Час футболу» на телеканалі «Тиса-1», тож ця тематика для мене не в новинку. Окрім того, ми вже давно створили власну команду нашого телеканалу, хлопці щотижня тренуються, проводять спаринг-матчі з іншими суперниками, приймаємо участь у різних турнірах. Пройшов певний час ми вже переграли товариські матчі практично з більшістю міських команд,  тож  почали задумуватися про певні змагання задля  того, щоб у гравців була зацікавленість за результат, мотивація в боротьбі за турнірне становище.  До прикладу, практично в усіх областях та великих містах країни чемпіонат з футзалу проходить на високому рівні, а в нас подібного немає, ця ніша досі не зайнята й слабко розвинута. Тим паче, в  зимовий період на спортивних майданчиках наших спортзалів проводяться одно, максимум дводенні турніри, а як такого чемпіонату за участі великої кількості  команд немає.  Тому прийшла ідея про створення своєрідної футзальної ліги, щоб грати за спортивним принципом. Спочатку цю думку обговорила з колегами футболістами, вони цю ідею схвалили, потім написала в Фейсбуці, що хочемо розпочати подібні змагання, зробили анонс, відеоролики. Навіть і не сподівалася, що з цього вийде такий ажіотаж. Велику допомогу в організаційному плані надав Денис Чокнадій, який виступав в чемпіонаті футзалу Запорізької області, керівник СК «Зінедін» Олександр Роман, який погодився надати зал за символічну плату, обласній федерації футболу за підтримку й справа зрушила з місця. Спочатку думала, що якщо вдасться зібрати хоч 10 команд, то це буде дуже добре, а в УФЛ заявилися вже 20 команд, тепер вже доводиться багатьом відмовляти, адже в нас обмежені часові рамки, хочемо встигнути завершити сезон до старту обласного чемпіонату, а розпочнеться сезон із 15 Змушена констатувати, що на Закарпатті футзал чомусь не поширений, тому для його популяризації плануємо запросити до Ужгорода  представників асоціації футзальної ліги України та лідера вітчизняного футзалу – івано-франківський «Ураган», щоб провести своєрідний майстер-клас. Головне, щоб футзал став поширеним так званим «народним» видом спорту, який нині в нас є великий футбол.

– Яка географія учасників майбутніх футзальних баталій?

– В більшості – це команди з Ужгорода та Ужгородського району, серед них і колективи, які грають у чемпіонаті області з футболу, але є й екзотичні – студентські команди с з Африки та  вихідців з країн Близького Сходу та Азії.

– Яка система проведення чемпіонату?

– 20 учасників розділимо на дві групи  - по 10 команд у кожній.  Після групових поєдинків  перша частина змагань завершиться. В другій частині кращі 5 колективів з груп утворять кращу дестяку, так звану вищу лігу, інші гратимуть в першій лізі. Щодо календаря змагань, то перша частина проходитиме по неділях, а от у другій частині - через старт зимової першості області будемо змінювати графік матчів, можливо проводитимемо матчі і  в будні дні.  На загальних зборах учасників УФЛ вирішили не впроваджувати одразу футзальні правила, а йти до цього поступово прийняли  рішення поєднати футзальні та футбольні правила в такий собі «мікс», а вже з наступного сезону перейдемо до повноцінних футзальних правил.  Також у наступному чемпіонаті за підсумками цьогорічного одразу розділимо учасників на дві ліги – першу та вищу.

– Які вимоги до команд-учасниць УФЛ?

– Найголовніше – бажання грати в футбол, мати екіпіровку та сплатити членський внесок у сумі 1700 грн на оренду залу, арбітрів та лікаря. Це невелика плата,  частину затрат плануємо покрити завдяки спонсорам. Тому нині активно їх залучаємо,  запевняю потенційних інвесторів, що співпрацюватимемо на взаємовигідних засадах.

– Вікових обмежень для учасників УФЛ нема?

– До змагань допускаємо гравців від 16 років. На чемпіонат навіть хотіла заявитися команда ветеранів, але 20 команд більш ніж достатньо.

– Щоб хотіла побажати учасників УФЛ?

– Вдячна всім за підтримку, це ще раз говорить, що в нас футбольний край.  Маю надію, що цей чемпіонат проходитиме традиційно, принаймні, докладу до цього максиму зусиль. Всіх вітаю з наступаючими новорічно-різдв’яними святами.

На фото: Голова ФФЗ Іван Дуран вручає подяку Олександрі Терембець

Розмову записав Роман СЕНИШИН для uzhgorod.net.ua

 

27 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів