Чоловічий гандбол Закарпаття: у хлопців від ентузіазму горять очі!

Чоловічий гандбол Закарпаття: у хлопців від ентузіазму горять очі!
Юрій Бухлак: «Хлопці грають на ентузіазмі, і в них горять очі»

 

На Закарпаття поряд із жіночим активно почав розвиватися й чоловічий гандбол. Свідченням цьому став виступ нашої команди «Закарпаття» в першій чоловічій гандбольній лізі в сезоні 2016/2017. У першій його половині закарпатські гандболісти впродовж трьох турів зіграли 7 матчів, в 6-ти з яких перемагали, лише в одному поступилися. Тож на зимовий відпочинок закарпатська команда пішла  на другому місці. Як вдалося зібрати такий колектив і вже в дебютному чемпіонаті доволі успішно виступати, довідувався у головного тренера «Закарпаття» Юрія Бухлака.

–        Юрію Михайловичу,як  за вельми короткий період зуміли зібрати боєздатний колектив і вже зі стартових матчів змогли заявити про себе як одного з фаворитів чемпіонату?  

–  У нас є чимало кваліфікованих гандболістів в області, успішно виступає  команда «Медве» з Берегова в «Карпатській лізі», тому цілком природньо, що за цих умов  виникла ідея про створення команди, яка б змогла виступати на загальноукраїнському рівні.   Приємно, що хлопці самоорганізувалися, а з нашого боку потрібно було лише вирішити певні організаційні питання й справа зрушила з місця. Вже з жовтня розпочали свої виступи в першій лізі чемпіонату України разом з іншими п’ятьма учасниками. У складі нашої команди є вихідці з багатьох районів краю – Хустського, Берегівського, Великоберезнянського, Перечинського  та Ужгорода, тобто своєрідна збірна області, тому й назва команди «Закарпаття» - закономірна. 

–        Яка система проведення змагань у першій лізі?

–        Шість команд розділені на дві групи за територіальним принципом «А» та «В». Разом з нами в  групі «А» виступають «Тернопіль» та  томашпільський «Олімпік», а в групі «В» – команди Броварського вищого училища фізичної культури (БВ УФК), Вінницького державного педуніверситету (ВДПУ) та Київського спортивного ліцею-інтернату (КСЛІ). Чемпіонат проходить за системою змішаних турів – один тур команди проводять у групах, наступний з’їзний (за участю всіх 6 команд).

–        Успіх «Закарпаття» – закономірний чи став справжньою сенсацією?

–        Відверто, то ніхто не очікував, що відразу станемо боротися за лідерство. Найкращий поєдинок ми провели у Вінниці під час другого з’їзного туру проти місцевого ВДПУ. Незважаючи на підтримку вінничан рідними вболівальниками, зуміли розгромити суперника  на його домашній арені. Можливо й з Броварською командою зіграли б краще, якби грали не на третій день, мабуть, хлопцям не вистачило сил. Адже в нашій команді грають аматори, які працюють на різних роботах, а з’їжджаються на спільне тренування лише напередодні матчів. Частина хлопців часто збираються й проводять спаринги з суперліговими жіночими «Карпатами», решта займається індивідуально. Тим не менш, кожен із наших гравців за плечима має хорошу гандбольну школу, тож вони швидко знаходять спільну мову на майданчику, лише вношу невеликі корективи до тих чи інших моментів. В нашому складі виступає ряд кваліфікованих гандболістів:  діючий тренер суперлігових жіночих «Карпат» Андрій Хім’як, Анатолій Костюк,  Владислав Бринзович, інші хлопці. Створення команди «Закарпаття» – великий стрибок у розвитку чоловічого гандболу. Повірте, хлопці грають на ентузіазмі, і в них горять очі, вони повністю віддаються на ігровому майданчику. Яскравий приклад, недавній матч у Тернополі, де завдяки самовіддачі зуміли здолати однойменну місцеву команду, яка прагнула дати нам справжній бій. Мої підопічні вміло вибудували тактику й змогли досягти бажаного для себе результату. Вдячний хлопцям за таке відношення до справи. 

-          Які завдання ставите перед командою на цей сезон?

-          Стати чемпіонами й вийти до вищої ліги. Вже в найближчому турі, який відбудеться на початку березня ставимо собі ціль здолати всіх суперників, в тому числі й Бровари. Дуже багато залежатиме від нас самих. Радує те, що сьогодні ні одна команда першої ліги не може похвалитися, що в її складі грають всі вихованці місцевого гандболу, а ми можемо.

-          Цікаво, чи є в нас молодь, яка може скласти конкуренцію діючим гравцям ГК «Закарпаття»?

-          Так, у нас є кілька здібних хлопців, вже маємо домовленість про відкриття ДЮСШ з гандболу в Тячеві, також плануємо відкрити  10 вакансій для хлопчиків-гандболістів в Ужгородській спеціалізованій школі з поглибленим вивченням окремих предметів. Піднімаємо рівень дитячо-юнацького гандболу через змагання «Стрімкий м’яч» чемпіонат  «Дитячої ліги», де  беремо на олівець кращих гравців. Окрім того, ведемо перемовини з керівництвом Броварського УФК  про перехід випускників-гандболістів  до «Закарпаття» з можливістю продовження освіти в нашому вузі. Хочемо вже в цьому чемпіонаті сформувати якісний кадровий потенціал команди, щоб вже в наступному сезоні стартувати в вищій лізі. Ви подивіться лише за цей короткий період вже з’явилося серед юнаків поціновувачів гандболу, а якщо гратимемо в вищій лізі їх кількість зросте ще більше. Яскравим прикладом для наслідування є наші суперлігові  «Карпати» - дуже хочемо, щоб і хлопці  в цьому плані наздоганяли дівчат.  

-          Підтримку з боку владних структур та спонсорів відчуваєте?

-          Так, нам допомагає президент ФГЗ Олександр Ледида  та управління сім’ї, молоді та спорту Закарпатської ОДА. Завдяки ним ми й маємо можливість виступати на цьому рівні. В загальному на сезон у першій лізі  нам потрібен бюджет у сумі близька 80 тисяч гривень, причому ключові  витрати – це виїзні матчі та оплата суддів

Розмову записав Роман СЕНИШИН.

 

Фото: Юрій Бухлак стоїть другий ліворуч

 

12 січня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів