Картини відомого закарпатського художника свідчать, що він працює легко, без надриву, із задоволенням!

Картини відомого закарпатського художника свідчать, що він працює легко, без надриву, із задоволенням!

 

Заслужений художник України Антон Ковач – один із найяскравіших представників крайової школи малярства. Він гідно репрезентує мистецтво нашого краю як вдома так і за кордоном. За плечима багато виставок, участь у конференціях, симпозіумах, пленерах. Палітра його творчих зацікавлень надзвичайно багата, різноманітна й широка.

Окрім викладання в Закарпатській академії мистецтв й образотворчої діяльності, вивчає й досліджує мистецтво Закарпаття, України, світу. В його доробку художній альбом Адальберта Ерделі, де він автор-упорядник, статті про життя і творчість митців краю.

Антон Ковач надзвичайно плідний художник. Він не сидить склавши руки в очікуванні натхнення. Йому, мабуть, невідомі й чужі муки творчості, що нерідко паралізують митця, спричинюють депресію й психічні розлади. Його картини свідчать, що він працює легко, без надриву, із задоволенням.

Здається, нема такого жанру мистецтва в якому він би не працював й не досяг гарних результатів. Натюрморт, пейзаж, портрет, побутовий жанр – однаково йому підвладні. В будь-якому із них він демонструє високий професіоналізм, артистичну манеру виконання, що нерідко викликає конкретні асоціації, паралелі.

Талановитий імітатор й імпровізатор він без труднощів може підлаштувати свій художній почерк під будь-якого художника, уникаючи при цьому банального копіюння. Це вміння базується на аналізі й глибокому вивченні притаманної їм системи образотворення. Він без труднощів може перевтілитися й невимушено легко писати у манері Анрі Матісса, Адальберта Ерделі, Антона Кашшая, Єлизавети Кремницької, Володимира Павлишина, Тараса Усика, Олени Кондратюк чи навіть Владислава Габди. Таким чином ніби кидає їм своєрідний виклик, демонструє гнучкість й широту свого таланту.

У вівторок в Закарпатському обласному художньому музеї ім. Йосипа Бокшая відкрилася персональна виставка живопису Антона Ковача. До експозиції ввійшло понад 80 полотен різних періодів життя і творчості митця, що яскраво й широко його характеризують.

Володимир Мишанич

 

07 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів