Хто не знає народної пісні "Пливе кача по Тисині…"?

Хто не знає народної пісні "Пливе кача по Тисині…"?
24 квітня виповнилося 120 років від дня народження Василя Ґренджі-Донського, культурно-освітнього діяча, письменника, журналіста, борця за незалежність України.

 

Хто не знає народної пісні «Пливе кача по Тисині…», автором слів якої, вважається, був цей поет, активний діяч Карпатської України, сподвижник Августина Волошина?

Минулого тижня у стінах Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти відбулась обласна науково-практична конференція «Постать Василя Ґренджі-Донського в культурно-освітньому розвитку Закарпаття першої половини ХХ століття», мета якої — вшанування пям’яті письменника, введення його творчості в навчально-виховний процес. Учасники конференції письменники Василь Густі, Петро Ходанич, Лідія Повх, літературознавець Наталка Ребрик, вчені педагоги Марія Баяновська, Надія Марфинець, Тетяна Гнаткович, історик Михайло Басараб, вчителька з батьківщини Василя Ґренджі Донського М’аряна Маркович.

У виступах було висвітлено багатогранну діяльність Василя Ґренджі-Донського, зокрема Лідія Повх-Ходанич, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри педагогіки та психології Закарпатського ІППО, ознайомила присутніх з основними віхами життя та творчості письменника. Михайло Басараб, кандидат історичних наук, заступник директора з науково-дослідної роботи та міжнародної діяльності Закарпатського ІППО, охарактеризував 20-30 рр. ХХ століття на Закарпатті як епоху бурхливого культурно-освітнього розвитку, становлення педагогічних товариств, реформи шкіл.

Наталка Ребрик, кандидат філологічних наук, проректор з наукової та виховної роботи Закарпатської академії мистецтв, проаналізувала його літературну спадщину, окреслила бібліографію видань та досліджень про письменника. Василь Густі, голова Закарпатської організації Національної спілки письменників України, ілюстрував виступ про видання творів Ґренджі-Донського експонатами з Народного музею літератури, зокрема присутні мали змогу погортати перші видання ювіляра, а також закордонні книжки.

hr-don 1

Петро Ходанич, письменник, кандидат педагогічних наук, доцент Закарпатського ІППО, розповів про діяльність Ґренджі-Донського як організатора Товариства письменників на Закарпатті, визначив місце творчості ювіляра у курсі вивчення літератури рідного краю. Марія Баяновська, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри суспільно-гуманітарної та етико-естетичної освіти Закарпатського ІППО, ознайомила присутніх з пісенною творчістю В. Ґренджі-Донського, акцентувала увагу на морально-етичному аспекті його творчості та їх ролі у формуванні національної свідомості.

Вчитель Росошанської ЗОШ І-ІІ ступенів Свалявського району, кандидат педагогічних наук Надія Марфинець поділилась результатом власного дослідження про розвиток змісту літературного краєзнавства у школах Закарпаття, презентувала рукопис хрестоматії «Отчий край». Завідувач кабінету методики викладання суспільно-гуманітарних та художньо – естетичних дисциплін Закарпатського ІППО, кандидат педагогічних наук Тетяна Гнаткович спинилась на методичних засадах вивчення творчості письменника в сучасній школі за програмою «Література рідного краю 5 -11 класи»., створеною колективом науковців Закарпатського ІППО.

hr-don 2

На завершення пленарного засідання землячка ювіляра Мар’яна Маркович, вчителька Новоселицької ЗОШ І-ІІІ ступенів Міжгірського району, поділилась з присутніми власними методичними напрацюваннями за творчістю Василя Ґренджі-Донського, свого земляка.

На «круглому» столі вчителі Закарпаття обговорювали питання «Використання спадщини Василя Ґренджі-Донського у навчально-виховному процесі сучасної школи».

Рішенням конференції було засвідчено необхідність використання творів письменника, а також його життєвого шляху як засобів формування громадянина, патріота, національно свідомої особистості.

Джерело: сайт Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти

 

25 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів