Як у закарпатському Берегові школярі танцювали та співали!

Як у закарпатському Берегові школярі танцювали та співали!
У закарпатському райцентрі провели огляд-конкурс шкільних колективів художньої самодіяльності Берегівщини.

 

Мета співочого фесту – активізація та розвиток художньої творчості, покращення естетичного виховання, кращої організації дозвілля учнів загальноосвітніх шкіл Берегівщини. З цього приводу начальник відділу освіти, молоді та спорту РДА Дьенді Шімон підписала відповідний наказ, контроль за його виконанням було покладено на методиста районного освітянського методкабінету Тетяну Паршутіну.

В інтерв‘ю медіа вона сказала, що кожний освітній заклад було зобов‘язано підготувати до цього загальнорайонного огляду вокально-хорові колективи, інструментальні ансамблі, у т. ч. дуети, тріо, квінтети, танцювальні та фольклорні гуртки тощо. Школи, з-серед яких більшість угорськомовні, на "відмінно" виконали покладені на них "культурницько-освітянські" завдання.

Сценічно-співочі старання юних оцінювало журі, до складу якого увійшли вже згадувані Д. Шімон, Т. Паршутіна, а також П. Коваль (завідувач методкабінету відділу освіту), Т. Полянська (директор Будинку дитячої творчості) Людвіг і Вікторія Бундаші (керівники танцювальних гуртків). Вони ретельно, глибоко та всебічно аналізували творчість зі співу й танців. Оцінювання виступів здійснювалося окремо для загальноосвітніх шкіл І-ІІ ст. і І-ІІІ ст., що фактично дозволило усім навчальним закладам здобути переможні бали у різних номінаціях.

Підбиваючи підсумки кількаденного пісенно-танцювального марафону, який вирував розмаїттям голосів і танцями на сцені районного культурно-освітнього центру національних меншин, насамперед до уваги бралися художній задум, артистизм, сценічна та культура виконавської майстерності хлопчиків і дівчаток. Відрадно, що старалися усі – адміністрації шкіл, організатори з позашкілля, та й самі, зрештою, діти.

Стосовно переможців районного конкурсу-огляду, то визначали їх у номінаціях "Художнє виконавство", "Фольклор", "Хореографічне та театральне мистецтво". Увага акцентувалася на репертуарі, манерах співу, збереженні обрядових особливостей одягу (костюми, декорації), діалекту, дотриманні танцювальної лексики, якості музичного оформлення тощо.

Кореспондент і автор цієї статті в одній особі мав нагоду зробити кілька знімків як під час самого концерту, так і напередодні виступів школярів. А також спілкувався з тими, хто вже пройшов конкурсний огляд. До об‘єктива, окрім інших, потрапили учні Батьовської дев‘ятирічки (директор Ярослава Ковач), які сценою "володіли" у вишиванках. Їм не тільки аплодували, але дякували за натхненний спів і гарну композицію.

Дипломи та перемоги – це стимул до кращого навчання, а через рік шкільна молодь Берегівщини ще з ліпшими номерами, активніше "вийде" на сцену цього традиційного огляду-конкурсу. І знову звучатимуть пісні, будуть запальні танці тощо.

Михайло СИНЬООКИЙ

 

10 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів