День матері – ужгородки за і проти

День матері – ужгородки за і проти
Не так давно в Україні стали відзначати День матері. Це свято вже набуло доволі великої популярності, адже кожній мамі хочеться отримати більше добрих слів та ласки від своїх діток, а дітям, у свою чергу, – зробити приємне матерям.

 

День матері традиційно відзначають у другу неділю травня. Однак звідки це свято взялося, з якої країни розпочалася традиція святкування та чи до душі цей день закарпатцям – дізнавався Uzhgorod.net.ua.

Вікіпедія каже, що традиція святкування Дня матері прийшла до нас зі Сполучених Штатів Америки, вперше його було встановлено офіційно Конгресом США 8 травня 1914, а вже після першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині та Чехословаччині.

Ідею такого свята у США вигадала американська пацифістка Джулія Ворд Гоув у 1872 році.   «День матері», за версією Джулії Ворд, — день єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі. Концепція Джулії Ворд не знайшла широкої підтримки ні в США, ні в інших країнах. А вже за 35 років ще одна американка Анна Джарвіс виступила з ініціативою вшанування матерів у пам'ять про свою матір. Анна написала листи до державних установ, законодавчих органів і видатним особам з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. У 1910 році штат Вірджинія першим визнав День Матері офіційним святом.

В Україні День матері також відзначають, навіть більше – у нас це свято має й певні релігійні контексти, адже травень – місяць Пречистої Діви Марії. Відомо, що довгий час (майже 50 років), це свято в Україні було заборонене радянською владою, однак з 1990 року знову відзначається.

А як ставляться закарпатки, а саме мами, до цього свята? Uzhgorod.net.ua розпитав кількох ужгородок, чи святкують вони цей день у своїх сім’ях та чи чекають на подарунки від діток.

Ужгородка, мама двох дітей Катерина Соханич-Лисенко розповіла, що в своїй  сім’ї цього свята не відзначає. Каже, її маму вітають на 8 березня та День народження:

«День матері не святкували ні раніше, ні зараз. До дев'яностих років, навіть до двохтисячних, і не чула за таке свято. Тому не в традиціях нашої сім'ї було його відзначати. День матері для мене тісно переплітався зі святом 8 Березня, тоді робили подарунки мамам, бабусям. Також важливим для мене святом є день народження моєї мами. На ці два свята є можливість подякувати мамі за те все, що вона зробила для мене, приділити їй особливу увагу, зробити приємний подарунок. Погоджуюсь, що увагу треба приділяти незалежно від дня в календарі, але отаку підкреслену, святкову – на 8 березня та на день народження. Я не підтримую ідею святкування цього свята. Вважаю, що замість окозамилювальних штучних урочистостей варто б було більше приділяти увагу підтримці материнства – в галузі охорони здоров'я, покращення умов в дитсадках та школах, зробити більший вибір безкоштовних гуртків для позашкільних занять для дітей тощо», – розповідає Катерина Соханич.

А от Лариса Усюка до Свята матері ставиться інакше. Для неї це свято особливе.

«Мої діти завжди вітають мене в цей день, тому це свято мені подобається. Але привітати мене – виключно їхня ініціатива, я ніколи не наполягаю на цьому. Звісно, отримувати подарунки та теплі слова завжди приємно, але любов до матері потрібно проявляти щодня», – розповіла Лариса Усюка.

Ставлення до цього свята може бути у кожного своє, адже кожен має право на свою думку. Однак на початку цього року в Україні розробили проект святкових дат, з якого планували виключити 8 березня як комуністичне свято, а натомість запровадити День матері, як офіційне державне свято. Однак тоді правозахисники створили петицію з проханням залишити 8 березня як Міжнародний день боротьби за права жінок, тому поки День матері в Україні як державне свято не відзначатимуть.

Uzhgorod.net.ua

 

14 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів