У Нижніх Реметах буде капличка, а у Верхніх Реметах – парафія

У Нижніх Реметах буде капличка, а у Верхніх Реметах – парафія
Добрі та корисні діла у плані церковно-релігійного життя адміністратора греко-католицької парафії отця Івана Кузьми видно і неозброєним оком.

 

І насправді, у селах Верхні та Нижні Ремети церковно-релігійне життя останнім часом значно активізувалося. Свідченням цьому є діяльність греко-католицької громади, де настоятелем є отець Іван (Кузьма). Його завзяттю та  енергійності можна тільки щиро порадіти. Та, звісно, за добрі діла від душі його привітати. Священик докладає чимало зусиль, аби віра в Бога, служба у церкві, молитва, духовні цінності стали неодмінними атрибутами кожного мешканця цих двох однакових за ментальністю населених пунктів.

Адміністратор парафії щиро прагне пожвавити духовне життя Верхніх і Нижніх Реміт, хоча сам є уродженцем сусіднього Кам‘янського, а мешкає у Макарьові. У селах, що входять до парафії, з кожним роком усе більшає тих, хто живе за укладом цієї церковно-адміністративної організації. А ще священик докладає чимало зусиль, аби сельчани своїм дітям прищеплювали любов до Всевишнього із самої малості. Звісно, такий підхід до церковно-релігійного життя ремітчанам подобається. Засвідчує це і низка заходів, які відбуваються у цьому приході останнім часом.

Безсумнівно, життя громади було б динамічнішим, цікавішим і різноманітнішим, якби церква мала свою парафію. Дотепер тутешні священики не змогли вирішити цю проблему, і тільки отець Іван упритул узявся за розв‘язання цього питання. Тож у один із травневих вихідних у Верхні та Нижні Ремети зійшлися прихожани, аби в цих селах почергово виконати вельми приємну місію. Коли ж точніше, то разом із архієрейською службою у тутешній церкві, куди прибули помічний єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії владика Кир Ніл, диякон Менна Луїджі з Італії та 9 священиків – у томі числі Михайло Шелемба, Володимир Маргітич, пройшло також посвячення наріжного каменю, який закладено у фундамент майбутньої парафії.

– Така подія для села Верхні Ремети має історичне значення, – наголошує отець Іван (Кузьма). – Дотепер священик не мав у цьому населеному пункті даху над головою, тож коли спорудимо парафіяльний будинок, духовне життя серед мирян ще більше зануртує та повсякчас їх зближуватиме. До речі, у цьому церковно-релігійному заході взяло участь понад 200 осіб. А помічного єпископа Ніла з радісними усмішками зустрічали також майже двадцять п‘ять дітей. Гостям, як це заведено у таких випадках серед християн, дарували хліб, який, між іншим, випечений макарьовськими газдинями, тепло людських сердець, гарний і чудовий настрій.

Після посвячення місцевості під майбутній парафіяльний дім у Верхніх Реметах, усі переїхали у сусідні Нижні Ремети, де за участю поважних гостей, у тому числі 10 семінаристів Ужгородської Богословської Акдемії імені Теодора Ромжі, мирян греко-католицької парафії, посвятили наріжний камінь на місці будівництва невеличкої каплиці. Носитиме вона ім‘я Святих Петра та Павла. Отже, прихожани цього села також матимуть місце для молитви.

Слід сказати, що зводити цю споруду для богослужіння розпочнуть уже найближчим часом. Спершу тривали перемовини про викуп ділянки під церковку за гроші. Але коли про пошук території у центрі Н. Реміт випадково довідалася колишня мешканка цього села, а нині "американка" Ганна Кузьма, яка емігрувала у США понад 20 років тому, то запропонувала свої послуги – абсолютно безкоштовно. Єпархіальна громада, миряни, отець Іван (Кузьма) у тому числі, висловлюють щиросердну подяку цій колишній своїй землячці, що фактично "подарувала" обійстя на вітцизнині для будівництва невеличкої церківки.

Ще кілька слів про цю ремітчанку-переселенку з-за океану та її чудовий християнський жест. Отже, учинок належить колишній нашій колезі, яка, маючи диплом про закінчення факультету журналістики Московського університету ім. М. Ломоносова, працювала власним кореспондентом газети "Правда Украины" по Закарпатській області. Свого часу, працюючи в Ужгороді, Г. Кузьма часто бувала у рідному селі, її чекають у кожній хаті і зараз. Миряни були б раді бачити цю патріотку на посвяченні нижньоремітської каплиці, але Америка – це не Ужгород чи Львів, звідки також подеколи дістатися не так і легко.

Та, попри усе, греко-католицька громада складає доземний уклін цій жінці з Америки на ім‘я Ганна, яка зробила такий щедрий дар тутешнім парафіянам. Слід сподіватися, що церковно-релігійне життя на чолі з о. Іваном зануртує тут із подвійною силою, відтак любов до Бога і надалі житиме у серцях сельчан.

Михайло ПАПІШ

 

15 травня 2017р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів