Помер відомий закарпатський хімік-професор та екс-ректор МДУ Юрій Мигалина

Помер відомий закарпатський хімік-професор та екс-ректор МДУ Юрій Мигалина
На 79 році життя не стало колишнього ректора Мукачівського державного університету Юрія Вікентійовича Мигалини.

 

Доктор хімічних наук, професор, академік Академії технологічних наук, Заслужений діяч науки і техніки України, володар престижної золотої медалі "За заслуги у освіті" народився у Дравцях (тепер м. Ужгород) у квітні 1939 р. А вже у 1961 р. закінчив хімічний факультет УжДУ (цього ж року одружився на студентці Надії), завідував кафедрою органічної хімії, ставши у 1982 р. доктором наук (захищався у Київському держуніверситеті).

Відтак у 1986 р. обраний деканом цього ж факультету. Щоправда, працював у УжДУ недовго. Спершу учений мав амбітні ректорські плани, через що попав у немилість до тодішнього партійного керівника області Г. Бандровського. Невдовзі, за збігом обставин, кар‘єру перекреслила драматична історію з причетністю його сина до убивства літнього подружжя у Хусті. Відтак із певних причин професор змушений був виїхати із Закарпаття.

Але морально не зігнувся, не пропав. Працював у Хмельницькому технологічному інституті, де із 1990 р. навіть завідував кафедрою хімії. У вересні 1995 р. призначений директором Мукачівського філіалу Технологічного університету "Поділля". А вже у 1997 р. Ю. В. Мигалину призначили ректором-організатором Мукачівського технологічного інституту (МТІ). У 2008 р. став виконуючим обов‘язки ректора МДУ. Кілька років тому звільнив "ректорське" крісло своїй учениці Тетяні Щербан (ніби під тиском), теж професору та доктору наук, яка й нині керує цим вишом. Останній є повністю сформованим вищим навчальним закладом із майже десятитисячним студентсько-викладацьким колективом. Ректорат із першого дня розміщається у приміщенні колишнього міськкому партії.

Юрій Мигалина нагороджений двома орденами "За заслуги" ІІ і ІІІ ст. – Указами двох Президентів Л. Кучми та В. Ющенка у 2004 та 2007 р.р. Як один із ініціаторів створення Мукачівського державного університету та багаторічний ректор цього вищого навчального закладу, він залишив глибокий слід у розвитку вищої школи Закарпатської області. За це йому глибока вдячність і шана. Університет фактично "вимурував" із нуля. Нині МДУ готує фахівців для легкої промисловості, туристично-рекреаційної сфери, початкової освіти тощо. Випускники працюють майже у всіх населених пунктах краю та за його межами.

За часи його ректорства сюди приїжджали майже всі міністри освіти України (на фото він із освітніми керманичами держави С. Ніколаєнком та І. Вакарчуком). Юрій Мигалина – автор понад 140 наукових праць, 20 авторських свідоцтв і патентів України у галузі хімії, що публікувалися у фахових виданнях нашої країни та світу. Науковець брав участь у численних міжнародних наукових симпозіумах, конференціях, залучав і спонукав до цього своїх підлеглих, виховавши десятки докторів і кандидатів наук.

Пам‘ять про цю непересічну, неординарну особистість, знаного організатора вищої школи, патріота і дуже порядної, толерантної людини надовго збережуть його учні, колеги, приятелі й просто краяни, які спілкувалися та контактувалися із цим відомим хіміком Срібної землі, почесним громадянином м. Мукачево.

Михайло СИНЬООКИЙ

 

22 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів