На колочавській «Ріплянці» відкрили приймальню Москаля просто неба

На колочавській «Ріплянці» відкрили приймальню Москаля просто неба
Сьогодні, 10 червня, у с. Колочава Міжгірського району вп'яте відбувся фестиваль «Ріплянка», гостями якого стали кілька сотень туристів, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, керівники районів та міст Закарпаття, місцеві мешканці.

 

Свято, що є візитівкою Колочави, цього року мало унікальну родзинку. З ініціативи організаторів та за підтримки місцевих мешканців на території музею «Старе село» було урочисто відкрито «Колочавську приймальню Геннадія Москаля». Приймальню розмістили просто неба. І у перший же день до неї вишикувалася незвична черга з чеського письменника Івана Ольбрахта, угорського громадського діяча Едмунда Егана та Володимира Леніна. Після відкриття до черги долучилися керівники районів та міст Закарпаття та й просто закарпатці, які хотіли сфотографуватися з очільником ОДА. Водночас, Г. Москаль частував усіх місцевою палинкою та запрошував на відкритий прийом.

Ідейний натхненник фестивалю Станіслав Аржевітін розповів, що «героїня» свята – ріплянка – це унікальна страва, народжена у Колочаві.

«У жодному сусідньому селі вам не розкажуть, як готувати ріплянку. А у нас скільки господинь, стільки й рецептів. Спільне – інгредієнти, а саме картопляне пюре та кукурудзяне борошно. Вже кілька столичних ресторанів пропонували купити у нас рецепт нашої ріплянки. Однак ми поки не пристали на цю пропозицію. А найбільша цінність цієї страви у її поживності та ситності – зранку поїв ріплянки і голоду не відчуваєш до самого вечора», – зазначив С. Аржевітін.

Головну страву фестивалю готував місцевий шеф-кухар та голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. У результаті приготовленою ріплянкою почастували більше сотні гостей фестивалю. Вердикт кухарям був одноголосний – «Смачно!». Однак жінки зазначили, що страва не дуже жіноча, адже аж надто калорійна.

У перший день фестивалю його відвідали переважно туристи, адже місцеве населення зайняте домашніми справами. Тому туристів розважали по-колочавськи, влаштувавши вікторину. Присутнім представили десяток стародавніх музейних експонатів, які треба було назвати та визначити їхнє призначення. Чомусь першим відгаданим експонатом став 100-річний самогонний апарат. Мабуть, такі традиції та технології не підвладні часу та історії.

Окрім того, гостям презентували концертну програму у виконанні місцевих музикантів. Свято тривало до пізнього вечора, а завтра, у неділю, на «Ріплянку» завітають місцеві мешканці. Отож свято триватиме два дні.

 

uzhgorod.net.ua

 

10 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів