Враження у закарпатця з донькою від марафону в столиці Швеції — незабутні

Враження у закарпатця з донькою від марафону в столиці Швеції — незабутні
Щорічно в першу суботу червня у столиці Швеції Стокгольмі на рівні національного свята проводиться марафонський забіг.

 

Нещодавно тячівський підприємець – учасник численних забігів на довгі дистанції Андрій Терпяк повернувся зі Стокгольмського марафону, в якому брав участь разом із дочкою Галиною. Серед двох тисяч учасників своєї вікової категорії тячівець став 69-м, а серед марафонців з України показав другий результат.
 
Андрій Терпяк ділиться враженнями від забігу та Скандинавії – землі вікінгів:
 
— Щорічно в першу суботу червня у столиці Швеції Стокгольмі на рівні національного свята проводиться марафонський забіг. Для участі в заході зареєструвалось 25 тисяч учасників, 18 з яких представляли Україну. Фінішували 15 із них.

Мені вдалося показати другий результат серед українців, 69-ий серед майже 2000 учасників моєї вікової категорії. Доцільно сказати, що по віку був найстаршим серед наших. Дещо гірший результат показала дочка Галина, але серед всіх учасників – жінок – вона в першій третині.

Організатори особливу увагу приділили призерам марафону, призерам по віковим категоріям та сім’ям (два і більше учасника). Всі сім’ї отримали грошові сертифікати, які змогли обміняти на грошову винагороду. Цей факт також свідчить про повагу до людей, які приділяють увагу заняттям спорту незалежно від національності або матеріального становища. Є правила, які зафіксовані в регламенті змагань і мають статус Закону.

2017 рік – останній рік моїх виступів в категорії 50-54 роки, але за результатами виступів у 2016 році на ультрамарафонських дистанціях серед всіх вікових категорій найкращий результат у 48-годинному бігу – 121 позиція у світі (сайт: статистика ультрамарафону). Інколи дійсно отримуєш задоволення від спогадів про перемоги насамперед над собою. Адже кожен результат – це чергове випробування, коли тіло каже  «ні», а воля стверджує «так», і ти метр за метром, всупереч правилам збереження енергії, долаєш дистанцію. Перемога над собою – це значно вище, ніж перемога над суперником. Хто відчув радість цієї перемоги, іншими очима дивиться на навколишній світ. Людина, що перемогла раба в собі, рабом ніколи вже не буде, і ці відчуття підносять людину до нових висот. Розумію, що я ніколи не стану вікінгом, але Українцями ми мусимо стати, наскільки важкою дорогою нам не прийдеться йти, наскільки важливо перебороти, пересилити та змусити себе. Починаєш розуміти висловлювання: Слава нації, Смерть ворогам, Україна понад усе!   

Вражень вистачає. Північні держави постійно привертали до себе увагу. В умовах суворого клімату зуміли підняти економіку регіонів і створити дійсно соціально-захищене середовище для своїх громадян. Це значно вище від центральної Європи: навколишній простір просякнутий турботою про своїх мешканців. Високі ціни на товар та послуги адекватні доходам громадян. Порція кави – більше 10 євро, що значно більше вартості у Франції  (близько 4-х євро). Проживання в хостелі, в кімнаті на 5-8 чоловік коштує більше 40 євро на добу, в той час, як в тій же Франції місце в хостелі за 20 євро – не дивина. Для мене Швеція – інший світ. В їх планах – повністю відмовитись від бензину і дизеля для автотранспорту, а технічні рослини (рапс, соняшник і т.д.) вирощуються в умовах суворого клімату для тваринництва та виробництва біопалива. Електроенергія з 2020 року буде вироблятися альтернативними джерелами живлення.

Дивувала архітектура Стокгольма, аж надто велика кількість пам’ятників, відсутність правопорушень і поліцейських, чистота в місті, велика кількість зелених насаджень, паркових зон і шведи – як нація. Серед інших народів  їх неможливо не помітити. Рослі та стрункі, розкуті та відкриті, усміхнені та доброзичливі. Лиця мужні, обвітрені, загорілі. Якщо нам при 10 градусах потрібна легка курточка, то для них футболка або сорочка – норма одягу.    

Джерело: Тячівські новини

 

12 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів