Володимир Гавриленко: «Наступного сезону знову боротимемося за чемпіонство»

Володимир Гавриленко: «Наступного сезону знову боротимемося за чемпіонство»
Команда дванадцятирічних спортсменів з ватерпольного клубу «Ужгород» (хлопці 2005 р.н.) досягла великого успіху - стала срібним призером чемпіонату України серед 14 учасників. І це при тому, що клуб в обласному центрі працює всього впродовж двох років (з 2015 року).

 

Як вдалося за такий короткий період підготувати боєздатний колектив юних ватерполістів довідувався в головного тренера команди Володимира Гавриленка, котрий окрім власне тренувальних занять з дітками є діючим гравцем ветеранської команди «Європа-Ужгород», яка постійно приймає участь у чемпіонатах Світу та Європи, бере участь у різних міжнародних турнірах.

Як змогли сформувати за короткий проміжок часу потужну команду хлопців, які  досягли за невеликий проміжок часу високих результатів?

- Хотів би зауважити, що в дитячому водному поло на Закарпатті  до 2012 року був суттєвий провал. До цього часу впродовж 15 років дитячим ветерполовзагалі перестали займатися, лише після повернення в Ужгород Ісрафіла Василькіна цей вид спорту почав відновлюватися, тож два роки тому вирішив будувати власну тренерську кар’єру. Разом із однодумцями та колегами по ветеранській команді Василем Фоменко та Дмитром Черленяком створили  громадську організацію «Ватерпольний клуб «Ужгород».  Власне, окрім великого бажання та ентузіазму, жодних ресурсів у нас не було. У перший місяць роботи ми з дітками, навіть не мали можливості займатися на воді, виконували бігові вправи та загальну фізпідготовку. Далі перебралися в невеликий басейн готелю «Олімп», де навчали дітей азам плавання та водного поло. Згодом, завдяки допомозі керівництва Ужгородського національного університету перебралися в басейн спортивно-оздоровчого комплексу вишу. Восени 2016 року команда ВК «Ужгород» заявилась на відкритий чемпіонат Львівщини серед дітей 2005 р.н., за результатами ігор у 10 турах вибороли бронзові нагороди серед 8-ми колективів.  В непростих умовах напередодні чемпіонату України ставив перед вихованцями завдання – боротися за чемпіонство або взагалі перестати займатися водним поло. Добре, що діти це усвідомили й у Дніпрі, де проходили змагання  зуміли продемонструвати зрілу гру та досягли таких високих результатів. Також хочу відзначити чудову роботу 2-го тренера В. Фоменко, судді Д. Черленяката колосальну підтримку батьків юних спортсменів. Окрім тренерської роботи, в якостіарбітра з водного поло  національної категорії, обслуговую поєдинки суперліги чемпіонату країни разом із своїм колегою  Дмитром Черленяком. Завдяки цьому поєднанню гравець-арбтр-тренер маємо можливість бачити розвиток цього виду спорту в нашій країні та закордоном, тож певні нові напрацювання одразу ж апробуємо разом зі своїми вихованцями. Саме тому наша команда на чемпіонаті продемонструвала справжню зрілу розумну гру, яка принесла нам такий результат.

Цікаво, в яких аспектах гри проявилася перевага наших хлопців над іншими учасниками чемпіонату?

- Незважаючи на юний вік (11-12 років) хлопці грали в доросле поло, показували різні тактичні прийоми, які притаманні гравцям у більш доросломувіці. Ми не можемо конкурувати з такими потужними центрами як Харків, Львів, де цим видом займаються сотні дітей, які проходять серйозний відбір. У нас нема такої можливості, в команді  ВК «Ужгород»всього 15 діток цього віку, проте вони були надвмотивовані, а їх самовіддача та виконання тренерських настанов і стала складовою успіху.

У якому форматі проходив чемпіонат України?

- Організаторами було вирішено провести чемпіонат в один тур. Тож 14 учасників (мало бути 16)  розподілили згідно жеребу на 4 підгрупи. Ми потрапили до групи, де були ще дві дніпровські команди – «Дніпро» та «Дніпро-2». По-черзі переграли суперників – 15:1 та 24:0. У чвертьфіналі перемогли київську команду – 10:2, а в півфіналі здолали  однолітків львівського «Євроспорту» - 5:1. В фінальному матчі поступилися іншій львівській команді ДЮСШ №3 з рахунком 3:9.  Ця школа  є однією із найсильніших центрів розвитку водного поло в Україні з давніми традиціями.

Тепер  ви срібні призери чемпіонату України, а які цілі на майбутнє?

- Найвищі – стати чемпіонами. Для цього в нас є всі складові – у нас у складі команди 2005 р.н. дев’ятеро хлопців 2006 р.н. Саме вони наступного року змагатимуться в чемпіонаті країни серед  дітей 2006 р.н. , хлопці вже мають досвід виступів на такому рівні, а головне в нас ще є час на вдосконалення свого рівня майстерності. Юні спортсмени 2005 р.н. гратимуть в різноманітних турнірах, переважно закордонних. Головне завдання для мене як тренера– це виховувати здорову психологічно врівноважену людину, саме цьому сприяє водне поло.  Ми не лише займаємося з дітьми водним поло, постійно ходимо в туристичні мандрівки, займаємося іншими видами спорту – футболом, боремося, - все це сприяє загальному розвитку і становленню справжньої  особистості.

Як відбувається кадровий відбір дітей до ВК «Ужгород»?

- Коли лише створили клуб, то першими моїми вихованцями стали діти друзів, однокласників та людей, які знали мене особисто. Батьки певної мірою ризикнули, адже на початку займалися в непростих умовах. Вже нині трохи легше, бо завдяки успіху до нас почали приводити більше дітей  і думаю, що  маємо хороші перспективи. Вже розпочали формувати команди з діток  2007, 2008, 2009 та 2010 років народження.

Де тренуєтеся  наразі?

- Займаємося на базі басейну спортивно-оздоровчого комплексу УжНУ. Дуже завдячуємо керівництву – директору спорткомплексу  Андрію Андрійовичу Курті, якого по-справжньому можемо назвати хрещеним батьком нашого клубу. Окремо завдячуємо проректорамІгору Королю та Олександр  Рогачу, ректору ДВНЗ УжНУ Володимиру Смоланці. Хочцей басейн не відповідає вимогам (лише половина чаші має глибоку воду), нині кращоговодного об’єкту для занять водним поло на теренах міста для дітей, на жаль, нема.

Ви сказали, що важко конкурувати з командами зі Львова, Харкова, тим не менш, ви обійшли їх у чемпіонаті. Як це вдалося?

- Змушений констатувати, що ми в лідерах лише на рівні дитячо-юнацького ватерполо, але вже в старшому – юнацькому та дорослому віці, на жаль, конкурувати нам важче. Головна причина – відсутність стандартного басейну. Наша ветеранська команда влітку тренується накар’єрі, а в інші пори року займаємося в басейні УжНУ. Добре, що протягом року беремо участь у 7-8 міжнародних турнірах закордоном, у нормальних для водного поло басейнах,  що також дозволяє нам зігратися.

Які вимоги до потенційних новачків ВК «Ужгород»?

- Особливих вимог немає, бути фізично здоровим. Навіть, якщо хлопчик не вміє плавати,  ми навчимо.  Водне поло  дійсно важкий вид спорту: з 10 новачків після певних навантажень залишається третина, решта не витримують.

Хто фінансує поїздки, участь у міжнародних турнірах вашу дитячу команду?

- Досі все тримається на батьках наших вихованців, за що їм величезна подяка. На даний час жодних спонсорів не маємо. Сподіваюся, що після успіху на наш клуб звернуть увагу відповідні спортивні владні структури й також надаватимуть певну допомогу.

До яких змагань готуються ветерани-ватерполісти?

- До чемпіонату світу, який відбудеться в серпні цього року в Будапешті серед гравців старших 35 років. Від України в ватерпольному мундіалі окрім нас братимуть участь ще 3 команди. Загальна кількість учасників біля 120 команд , це доволі серйозний спортивний захід.

Розмову записав Роман СЕНИШИН

 

19 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів