Студенти-екологи відвідали Лабораторію спостережень за забрудненням атмосферного повітря в Ужгороді

Студенти-екологи відвідали Лабораторію спостережень за забрудненням атмосферного повітря в Ужгороді
Студенти 3-го курсу кафедри екології та навколишнього середовища хімічного факультету в рамках практики з екологічного менеджменту відвідали Лабораторію спостережень за забрудненням атмосферного повітря в Ужгороді.

 

Таку екскурсію традиційно проводить доцент кафедри екології та охорони навколишнього середовища Людмила Трапезнікова.

Із роботою установи юнаків і дівчат ознайомлювали хімік, головний спеціаліст Світлана Тимощук і спостерігач Андрій Лобко. Зокрема, студенти дізналися про діяльність двох стаціонарних пунктів, де контролюють стан повітря в обласному центрі Закарпаття.

«За останні 5 років зросло забруднення атмосферного повітря міста міддю, залізом, оксидом азоту, хромом, нікелем, свинцем, кадмієм. Водночас зменшився вміст діоксиду азоту, цинку, формальдегіду, діоксиду сірки. Без зміни залишилися забруднення розчинними сульфатами, оксидом вуглецю та марганцю. Тож результати багаторічних спостережень засвідчують: Ужгород перебуває серед міст із високим рівнем забруднення атмосферного повітря», — зауважила С.Тимощук.

Своєю чергою, А.Лобко продемонстрував процес вимірювання у пункті контролю чистоти повітря.

Практиканти також дізналися, що такі заміри виконують у 39 містах України. На 2017 рік Ужгород посідає 15 місце за рівнем забруднення повітря. Це пов’язано насамперед з великою кількістю транспорту, зокрема старих автомобілів із-за кордону, географічним (розміщений в улоговині між вулканічними хребтами) і транскордонним положенням, кліматичними умовами тощо.

Такі походи студентам до вподоби, про що свідчать і відгуки.

Ростислав Вертелецький: «Цьогоріч літня практика спрямована на те, щоб ознайомитися з роботою екологічних установ, побачити їхню діяльність очима працівників. Думаю, це неабияк знадобиться в майбутньому. Сьогоднішня екскурсія виявилася дуже пізнавальною і цікавою. Дякую Людмилі Віталіївні за такий захід, а співробітникам — за екскурсію та подаровані книжки».

Володимир Потураєв: «Вражений високим рівнем знань працівників лабораторії, їхньою відкритістю й щирістю, бажанням поділитися знаннями й досвідом із молодшими колегами. Дізнався чимало цікавого про стан атмосфери в рідному місті».

Ольга Брайлян

mediacenter.uzhnu.edu.ua

 

24 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів