Майстер-клас із розпису великодніх писанок для дітей прикордонників провели в ужгородському храмі

Майстер-клас із розпису великодніх писанок для дітей прикордонників провели в ужгородському храмі
Про це повідомили на сторінці Західного регіонального управління Держприкордонслужби України у Facebook.

 

Майстерклас з розпису великодніх писанок для дітей прикордонників та найменших відвідувачів недільної школи «Преображення» було організовано капеланом Чопського загону та настоятелем Свято-Преображенського храму міста Ужгород протоієреєм Сергієм Ємець. Військовий священник запросив у свою церкву ужгородську майстриню Іванку Косянчик, аби вона розповіла дітлахам про мистецтво писанкарства та навчила їх розмальовувати традиційні і сучасні українські писанки.

Заняття розпочали зі спільної молитви, яку для усіх присутніх звершив отець Сергій. Військовий священник розповів, що у своєму храмі майстеркласи для маленьких парафіян проводить не вперше: «Насамперед, такі заходи формують у юного покоління національну свідомість та розвивають творче мислення. Для дітей це не лише дозвілля, а й споріднення з культурними традиціями предків, що в умовах сьогодення вкрай важливо. Ми уже давно переконалися, що лише наполегливе вивчення історії нашого народу, його надбань та культурних цінностей може зберегти та розвивати національну ідентичність українців».

Малеча з радістю розмальовувала писанки, втілюючи у малюнки свою уяву та дитячу фантазію. У руках хлопчиків та дівчаток фарби перетворювалися на звіряток, квіточки та візерунки. Найменшим допомагали отець Сергій та прикордонниці.

Майстриня Іванка Косянчик розповіла, що до такої творчості зазвичай долучають діточок віком від чотирьох років. Свої перші писанки вони розмальовують пальчиками.

«Сьогодні ми розписували два варіанти писанок: традиційні, подібно до тих, які робили наші предки - з хрестом і великоднім «Христос Воскрес!», та сучасні - такі, які забажала сама дитина. Це і зайчики, і квіточки, і блискітки. Особливо приємно, що другий варіант більшість діточок розписували у синьо-жовтих кольорах з надписами «ДПСУ» та «ЗСУ», - зазначила мисткиня.

Після завершення майстеркласу малеча охоче хизувалася своїми писанками та ділилася враженнями з батьками. Кожна дитинка понесла додому створені власноруч маленькі дива з особливою гордістю.

 

 

22 квітня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів