Закарпатці їдуть налагоджувати культурну співпрацю зі слобожанцями

Закарпатці їдуть налагоджувати культурну співпрацю зі слобожанцями
Благодійний фонд «Мистецькі надра» (Dofa.fund) за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» 5 липня проводить у Харкові (Єрмілов Центр) круглий стіл «Міжрегіональні соціокультурні форуми. Досвід і перспективи».

 

Мета зустрічі: Познайомити між собою інституції та активістів культури зі Слобожанщини та Закарпаття. Започаткувати мережу культурних інституцій між географічно протилежними регіонами, які б реалізовували спільні культурні та освітні проекти. Поширити досвід проведення форумів «ДонКульт» (Львів) та «ГаліціяКульт» (Харків). Розробити программу проведення форуму «СлободаКульт» (робоча назва) в Ужгороді навесні 2018 року.

Серед учасників круглого столупредставники культурних інституцій з Ужгорода, Мукачева, Києва, Львова та Харкова.

6 липня гості із Закарпаття відвідають культурні інституції Харкова на запрошення колег.

7-8 липня закарпатці разом із харківськими кураторами здійснять поїздку Слобожанщиною - міста Чугуїв, Святогірськ, Краматорськ і Слов’янськ. Там заплановані відвідування музеїв, екскурсії, а також спілкування з місцевими культурними та громадськими активістами. В тому числі зустріч з учасниками проекту «Межа», який втілюється громадською організацією «Місто-сад».

9 липня куратори з Харкова і спів-куратори із Закарпаття продовжать у закритому режимі обговорення програми форуму «Слобода Культ», перший етап якого відбувся в Ужгороді 24-26 травня. Програма має бути презентована в Ужгороді у вересні 2017.

Перелік учасників зустрічі 5 липня від Закарпаття:

1) Михайло Маркович

Літературна Асамблея Митців Ротонда

2) Галина Танай

Освітня платформа Nomen

3) Валентин Кузан

Освітня платформа Nomen

4) Еліна Дегтярьова

UzhhorodModernism

5) Банді (Андрій) Шолтес

Письменник. Галерея "Коридор"

6) Олекса Ман

художник, галерея «Бактерія»

7) Наталя Тарнай

МГО "ПораБуло"

8) Антон Рижих

МГО "ПораБуло"

9) Денис Соболь

ГО "Молодіжні Ініціативи Закарпаття"

10) Тищук Євген

Мукачівський драматичний театр

Відсутність державної політики щодо розвитку міжрегіональних культурних зв’язків, відсутність особистого досвіду подорожей Україною (менше 40% громадян виїжджали за межі населених пунктів, де мешкають), відсутність культурного і мистецького контенту в ЗМІ, особливо на телебаченні (основному джерелі інформації для 70% громадян) призводять до того, що більшість українців мають шаблонні, стереотипні, часто з негативним забарвленням, уявлення про інші регіони.

Відсутність сталої комунікаційної мережі між культурними інституціями локалізує їхню діяльність в рамках власного міста або населеного пункту. Проте саме міжрегіональна співпраця і виникнення колаборативних проектів, обмін творчим досвідом і здобутками здатні донести актуальну інформацію про регіони, зламати стереотипи, дати привід пишатися різноманітністю культури регіонів України.

Нагадаємо, "Мистецькі надра" мають за мету створити мережу культурних інституцій між Слобожанщиною та Закарпаттям

Киянки, львів’янки та харків’янки завітали до Ужгорода задля культурних обмінів

Nomen

 

 

29 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів