Дорога на Схід, або як закарпатська культурна «експедиція» відкривала для себе Слобожанщину

Дорога на Схід, або як закарпатська культурна «експедиція» відкривала для себе Слобожанщину
Днями представники культурних кіл Ужгорода та Мукачева відвідали Харків з метою налагодження ефективної співпраці зі слобожанцями та бажанням зруйнувати стереотипи та шаблони, які, як виявилося, все ж таки існують у нашому інформаційному світі.

 

Візит закарпатців до першої столиці України став можливим завдяки Благодійному фонду «Мистецькі надра» (Dofa.fund) за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», які започаткували мережу інституцій між географічно протилежними регіонами країни та успішно реалізовують спільні культурні та освітні проекти, такі як «ДонКульт» і «ГаліціяКульт».

Наразі представники культурних інституцій Києва, Харкова, Ужгорода, Мукачева та Чернівців спільними зусиллями розробляють новий проект (робоча назва «СлободаКульт»), що має за мету відкрити Закарпаттю Слобожанщину, а також презентувати Україну як політичну мультикультурну націю.

Тож, зі спокійного та непоспішливого Закарпаття учасники «експедиції» потрапили до гучного та розмашистого Харкова, у якому, до прикладу, більшість представників з Ужгорода не була.

Своє знайомство зі столицею Слобожанщини закарпатці розпочали екскурсією, що дала можливість дізнатися про історію становлення міста, його бурхливе минуле та сучасні настрої. Відтак, на запрошення однодумців, відвідали ряд культурних інституцій, розпочавши з «ЄрміловЦентр» – Центру сучасного мистецтва в Харкові, де взяли участь у круглому столі «Міжрегіональні соціокультурні форуми. Досвід і перспективи», під час якого, власне, і відбулося знайомство між активістами культури різних регіонів.

Вже наступного дня учасники проекту «СлободаКульт» знову відкривали для себе місто, надихаючись ентузіазмом працівників Харківського літмузею, галереї «VovaТanya», Старого Цирку, роботами місцевих художників та стрит-артом, відвідали відомий будинок «Слово», що став своєрідним символом трагедії «Розстріляного відродження».

Наступним кроком для закарпатців, разом із харківськими та київськими кураторами, стала поїздка Слобожанщиною – містами Чугуїв, Ізюм, Святогірськ, Краматорськ і Слов’янськ, де вони, у рамках екскурсій, відвідали музеї, неординарні локації, а також поспілкувалися з місцевими культурними та громадськими активістами. В тому числі з учасниками проекту «Межа», який втілюється громадською організацією «Місто-сад».

Насамкінець візиту до Харкова куратори і спів-куратори із Закарпаття у закритому режимі обговорили програму форуму «СлободаКульт», перший етап якого відбувся в Ужгороді 24-26 травня. Програму майбутнього заходу презентують в Ужгороді вже у вересні цього року.

Загалом емоції та враження представників від Закарпаття, якими вони активно діляться у соцмережах, зашкалюють. Тож, безумовно, форум, який «Мистецькі надра» планують провести навесні 2018-го року в Ужгороді та Мукачеві надихне та приємно здивує відвідувачів. Адже мальовничій та українській Слобожанщині є що показати, а нам завжди є чому повчитися!

Михайло Маркович

Фото: Валентин Кузан

Киянки, львів’янки та харків’янки завітали до Ужгорода задля культурних обмінів

Закарпатці їдуть налагоджувати культурну співпрацю зі слобожанцями

 

13 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів