Фермер Михайло Дем’ян започаткував доволі незвичну для Закарпаття справу
Проект взялися втілювати у Нижньому Селищі. Пан Михайло каже, зацікавився равликами декілька років тому – спочатку сам скуштував, а потім вирішив вже зайнятися масовим розведенням делікатесу. На питання, яка різниця між равликами, яких ми бачимо після дощу і тими, яких вирощують на фермі, Михайло Дем’ян розповідає наступне.
Досі на Закарпатті равликів як делікатес тільки збирали, а перша ферма запрацювала цьогоріч, і вона здатна вирощувати до 10 тонн на рік. Раціон цих створінь багатий, адже від нього залежить їх смак. Годують спеціальним кормом раз на день, а далі тим, чим багата природа – травою. Равлики полюбляють вологість.
Це наочно демонструє фермер, бризкаючи на них водою. Але щоб підтримувати сотні таких створінь на фермі сконструювали систему «туманного поливу». Попит на таку продукцію на Закарпатті поки невеликий, а ось за межами краю та країни чималий, тому здебільшого вирощують равликів для продажу. Багато хто просто не ризикує спробувати делікатес, але пан Михайло каже – м’ясо ніжне, і у кожного різні асоціації. Поки що тут готують равликів за трьома рецептами.
На фермі вже облагороджують спеціальні альтанки – чекають гостей, туристів з цілої України. Показують повний цикл вирощування і звичайно дегустація. Щоправда, така страва не з дешевих. Ще дорожче ікра, але її поки не збирають. Взагалі про корисність цих черевоногих молюсків знали ще з далеких часів. Мають вони велику концентрацію холіну та ретинолу, що корисно для людського організму. Тому цю ферму можна вважати ще одною родзинкою Закарпаття.
-->
До теми
- Стало відомо, які країни Європи скорочують допомогу біженцям з Україні
- "Мрію, щоб ворог розбив "Іскандером" за 3 млн доларів саме наш Patriot", – розробник муляжів Михайло Роман
- Планували перепливати Тису: прикордонники затримали чергових ухилянтів
- "Дрони помсти": рідні та друзі полеглого захисника Данила Богуславського передали безпілотники для ЗСУ
- В Ужгороді презентували видання «Августин Волошин: шлях у безсмертя»
- Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
- Війна і регіональна журналістика: закарпатські медійники взяли участь в опитуванні щодо розбудови толерантного інформаційного простору
- Андрій «Бродяга» Ткачук: «Не є чимось героїчним втопитися в Тисі…»
- «Бограч-index» – квітень 2024: за місяць продукти подешевшали на 1,2%
- Альпіністка із Закарпаття Ірина Галай підкорила одну з найнебезпечніших гір у світі Аннапурну
- Працівники Центру культури провели майстер-клас у «Дорозі життя»
- Закарпатські гвардійці-вогнеборці відточують вміння гасити пожежі
- Повернення до життя: навіщо відновлювати річки і чи це взагалі можливо?
- Уродженець Закарпаття, який захищав Маріуполь, отримав квартиру
- Медики обласної клінічної лікарні консультуватимуть військових разом із американськими колегами
- В Ужгороді у замку пластуни відзначили 112-річчя першої присяги
- Рятує життя на фронті: історія патрульної поліцейської з Ужгорода Марії Семенюк
- Нова шахрайська схема: зловмисники обіцяють українцям швидке оформлення паспорта
- ТОП-10 закарпатських кондитерських. «Закарпаття - солодке серце України»
- «Бограч-index» – квітень 2024: за місяць продукти подешевшали на 1,2%
До цієї новини немає коментарів