Фермер Михайло Дем’ян започаткував доволі незвичну для Закарпаття справу

Проект взялися втілювати у Нижньому Селищі. Пан Михайло каже, зацікавився равликами декілька років тому – спочатку сам скуштував, а потім вирішив вже зайнятися масовим розведенням делікатесу. На питання, яка різниця між равликами, яких ми бачимо після дощу і тими, яких вирощують на фермі, Михайло Дем’ян розповідає наступне.
Досі на Закарпатті равликів як делікатес тільки збирали, а перша ферма запрацювала цьогоріч, і вона здатна вирощувати до 10 тонн на рік. Раціон цих створінь багатий, адже від нього залежить їх смак. Годують спеціальним кормом раз на день, а далі тим, чим багата природа – травою. Равлики полюбляють вологість.
Це наочно демонструє фермер, бризкаючи на них водою. Але щоб підтримувати сотні таких створінь на фермі сконструювали систему «туманного поливу». Попит на таку продукцію на Закарпатті поки невеликий, а ось за межами краю та країни чималий, тому здебільшого вирощують равликів для продажу. Багато хто просто не ризикує спробувати делікатес, але пан Михайло каже – м’ясо ніжне, і у кожного різні асоціації. Поки що тут готують равликів за трьома рецептами.
На фермі вже облагороджують спеціальні альтанки – чекають гостей, туристів з цілої України. Показують повний цикл вирощування і звичайно дегустація. Щоправда, така страва не з дешевих. Ще дорожче ікра, але її поки не збирають. Взагалі про корисність цих черевоногих молюсків знали ще з далеких часів. Мають вони велику концентрацію холіну та ретинолу, що корисно для людського організму. Тому цю ферму можна вважати ще одною родзинкою Закарпаття.
До теми
- Копач на гриби та обряди біля річки: автентичні різдвяні традиції Воловеччини
- Традиція бетлегемів на Рахівщині
- Які різдвяні традиції існують на Закарпатті
- Герої без зброї: фельдшер Михайло Сливка про робочі лайфхаки, легкі та важкі пошукові роботи за 13 років “гірського досвіду”
- Святвечір на Закарпатті: традиційна кухня та обрядовість святкування
- Втрачений Ужгород: як у місті католики Різдво відзначали
- "Найважчим є те, що ти залишив вдома дружину, батьків і дітей, і не знаєш, на скільки це часу" — Віктор Трошкі
- Різдвяний традиційний закарпатський хліб карачун: давні обряди споживання
- «Бограч-index» – грудень 2025: за місяць ціни на продукти змінилися на +7,9%
- «Бджолині крильця» родини Ленделів: від селекції карпатської бджоли до порятунку пасічників з усієї України
- Закарпатців закликають стати донорами крові напередодні різдвяно-новорічних свят
- Інструктор «Устім» - про навчання майбутніх операторів ССО
- «Ой, хто, хто Миколая любить»… той обов’язково дочекається його - навіть якщо він трохи затримається дорогою з Закарпаття у прифронтове прикордоння
- Поліцейські Закарпаття організували для ветеранів екскурсію на кавову мануфактуру
- Унікальна страва Полянської Гути: як готують рисильовані голубці
- Усіх небайдужих закликають допомогти 7-річному закарпацю, який бореться із генетичною хворобою, що поступово руйнує всі його м'язи
- Закарпатець з позивним «Беркут» врятував шістьох поранених побратимів: історія воїна Нацгвардії
- «Іграшка для воїна»: майстер-клас в Ужгородському замку
- Довга дорога до школи. Як школярі в гірському закарпатському селі ходять щодня по 8 км на навчання
- Шлях до відновлення: на Закарпатті поліцейські організували для поранених колег арттерапію

До цієї новини немає коментарів