Фермер Михайло Дем’ян започаткував доволі незвичну для Закарпаття справу

Проект взялися втілювати у Нижньому Селищі. Пан Михайло каже, зацікавився равликами декілька років тому – спочатку сам скуштував, а потім вирішив вже зайнятися масовим розведенням делікатесу. На питання, яка різниця між равликами, яких ми бачимо після дощу і тими, яких вирощують на фермі, Михайло Дем’ян розповідає наступне.
Досі на Закарпатті равликів як делікатес тільки збирали, а перша ферма запрацювала цьогоріч, і вона здатна вирощувати до 10 тонн на рік. Раціон цих створінь багатий, адже від нього залежить їх смак. Годують спеціальним кормом раз на день, а далі тим, чим багата природа – травою. Равлики полюбляють вологість.
Це наочно демонструє фермер, бризкаючи на них водою. Але щоб підтримувати сотні таких створінь на фермі сконструювали систему «туманного поливу». Попит на таку продукцію на Закарпатті поки невеликий, а ось за межами краю та країни чималий, тому здебільшого вирощують равликів для продажу. Багато хто просто не ризикує спробувати делікатес, але пан Михайло каже – м’ясо ніжне, і у кожного різні асоціації. Поки що тут готують равликів за трьома рецептами.
На фермі вже облагороджують спеціальні альтанки – чекають гостей, туристів з цілої України. Показують повний цикл вирощування і звичайно дегустація. Щоправда, така страва не з дешевих. Ще дорожче ікра, але її поки не збирають. Взагалі про корисність цих черевоногих молюсків знали ще з далеких часів. Мають вони велику концентрацію холіну та ретинолу, що корисно для людського організму. Тому цю ферму можна вважати ще одною родзинкою Закарпаття.
До теми
- Свято Міри в Лазещині і шлях до відродження вівчарства: репортаж з полонин
- Родини ветеранів українсько-російської війни беруть участь у проєкті відновлення ментального здоров’я на Закарпатті
- «Бограч-index» – травень 2025: за місяць продукти подешевшали на 2%
- На Закарпатті зросла захворюваність на ГРВІ
- На Закарпатті проживає 24 621 багатодітна сім’я й 59 жінок області мають звання «Мати-героїня»
- Шахрайські схеми з рідними полонених і зниклих безвісти
- «Но, раз дякуву, з мене кавіль»: 100+ колоритних фраз, які ви почуєте тільки на Закарпатті
- Весна в Ужгороді змінює фарби — сакури вже відцвіли, але краса не зникає
- У Кам’яниці висадили «Дерева пам’яті» на честь українських героїв
- Де знайти гліцинії в Ужгороді?
- Закарпатські патрульні нагадують пішоходам про їхні права та обов'язки
- На Закарпатті продовжують реабілітаційні заходи для бійців, які повернулися із зони бойових дій
- Захисник "Азовсталі" з Чопа Олексій Чорпіта провів у полоні майже три роки. Вдома на нього чекали мама та сестра
- ТОП-10 закарпатських квітучих маршрутів, які викликають захоплення у туристів
- Батько написав про полеглого сина: В Ужгороді презентували унікальне видання – книгу «Доброволець»
- Дату беатифікації блаженного Петра Павла Ороса на Закарпатті перенесено
- Науковці ведуть цілодобову пряму трансляцію життя сов із гнізда птахів на Закарпатті
- Поливаний понеділок: традиції, обряди та цікаві факти
- Богдан Андріїв: "Нехай у кожному серці Великдень запалить промінь любові, надії та єдності"
- Світле свято Воскресіння Христового - головні традиції та звичаї Великодня
До цієї новини немає коментарів