Подвиг українських прикордонників у форматі 2D представила на Закарпатті відома литовська художниця

Подвиг українських прикордонників у форматі 2D представила на Закарпатті відома литовська художниця
Сьогодні, 27 липня, у виставковому залі замку «Паланок» у Мукачеві урочисто презентували експозицію «Кордон» відомої литовської художниці Беати Куркуль.

 

Майже 30 полотен, на яких зображені українські прикордонники, експонуватимуться у замку протягом двох тижнів. А запросили на Закарпаття пані Беату прикордонники Мукачівського загону. Полячка за походженням і литовка за громадянством жінка почала малювати прикордонників, аби підтримати українських військових у непрості часи війни на Донбасі.

«Я вперше на Закарпатті, і це моя перша виставка у замку. Свого часу я почала малювати українських військових, аби підтримати їх у важкі часи війни на сході України. А ось визнання і запрошення на виставки – це для мене несподіванка. Усі мої картини – це реальні військові і реальні історії. На жаль, декого із зображених на полотнах вже немає серед нас. Я не вважаю, що роблю щось геніальне. Просто виконую свій борг перед державою. І хоч я є громадянкою Литви, але з 2008 року мешкаю в Україні. Хтось захищає країну зі зброєю у руках, хтось волонтерить, працює у тилу, а у когось у руках пензлі…», – розповіла кореспонденту авторка робіт.

Героями картин художниці стають прості військові, про яких мало кому відомо. Переважно це прикордонники.

«Так вже склалося, вони мені стали рідними. Принципово не малюю високих чиновників. А ще один принцип – мої картини не повинні викликати злості та агресії. Часто на полотнах зображені фото та історії, які мені безпосередньо надсилають військові», – зазначає Беата Куркуль.

Авторка працює у техніці комп′ютерної графіки 2D, яка в принципі не є новою. Але художниця змогла використати новітню техніку створення фантастичних фільмів та комп′ютерних ігор, аби оживити на полотнах подвиг і життя на передовій українських захисників кордону.

«Мої інструменти – це графічний планшет, електронне перо та програмне забезпечення, яке імітує більшість художніх технік. Все, що потрібно для зберігання моїх картин, – це місце на комп′ютері», – додає художниця, яка поза творчістю працює художником-дизайнером комп′ютерних ігор.

Беата Куркуль розповіла про одну з найбільш відомих своїх картин «Таткова доця».

«На картині зображений реальний прикордонник зі своєю донькою. Це військовий, яким ми з чоловіком опікувалися як волонтери. Ми познайомилися, коли він із пораненням перебував у військовому шпиталі ДПСУ. Щоб підняти військовому настрій, я запропонувала намалювати його портрет, натомість він попросив зобразити його донечку. Робота дуже сподобалася і отримала потужний відгук серед глядачів. Зараз дівчинці близько п′яти років, а з її татом ми стали хорошими друзями», – каже авторка.

На створення однієї картини художниця витрачає близько 10-16 годин чистого часу. Усі картини і сюжети авторка погоджує зі своїм чоловіком і з військовими, які надихають її і часто діляться ідеями.

«Мої картини розраховані виключно на тих, хто розуміє, що зараз відбувається в Україні», – наголошує Беата Куркуль.

Таких картин у художниці вже близько семи десятків. Вони експонувалися у багатьох містах України, у дипломатичних установах за кордоном, у шпиталях, безпосередньо у зоні АТО. Однак, за словами авторки, жодна експозиція не дублювалася – кожна виставка являє собою унікальний набір полотен.

У контексті презентації робіт Беати Куркуль прикордонники Мукачівського загону розгорнули на подвір′ї замку виставку військової техніки. Зокрема, усі відвідувачі могли побачити рухомий програмно-технічний комплекс автоматизації прикордонного контролю, мобільний автоматизований комплекс для виявлення радіоактивних речовин і ядерних матеріалів, пасажирську та вантажну спецтехніку, квадроцикли та мотоцикли для патрулювання кордону.

uzhgorod.net.ua

 

27 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів