Фермер-садівник із Ужгорода: "За саджанцями до мене звертаються з усієї країни..."

Фермер-садівник із Ужгорода: "За саджанцями до мене звертаються з усієї країни..."
Закарпаття славиться унікальним кліматом для вирощування різних сортів культур, і екзотичний фрукт з Нової Зеландії, виведений в минулому столітті - ківі - не став винятком.

 

Генріх Стратон - селекціонер, захопився ідеєю вирощувати ківі на початку 90-х років, більш того, методом проб і помилок йому вдалося вивести власний сорт, який за якістю нічим не поступається новозеландському, і навіть перевершує його, оскільки здатний витримувати низькі температури. Втілювати свою ідею селекціонер почав на ділянці біля багатоповерхівки, а тепер розміри господарства, на якому вирощується морозостійкий сорт ківі, досягає 1.5 га землі за межами міста.

В основному, господарство орієнтоване на вирощування саджанців, їх кожен бажаючий може собі придбати, і, дотримуючись інструкції, почати вирощувати екзотичну культуру на своїй присадибній ділянці або на промисловій плантації. Також невелика частина господарства відведена для плодоношення, міні-плантація служить скоріше як наочний приклад для тих, хто планує займатися вирощуванням ківі для реалізації плодів.

До речі, вирощувати ківі так само зручно, як і традиційні плодові культури. Єдиною умовою, яке забезпечує його зростання і розвиток є наявність системи поливу, оскільки ківі погано переносить висушування верхнього шару грунту. За словами пана Генріха, грунт повинен бути зволоженою але і легкої, в іншому випадку, доведеться закуповувати спеціальний субстрат для її розпушення, як селекціонер це і зробив для власної плантації.

Про популярність унікального морозостійкого сорту ківі Генріх Стратон розповів нам наступне:

«За саджанцями до мене звертаються з усієї країни, як для вирощування на присадибних ділянках, так і на великих плантаціях. Наприклад, фермер з Прикарпаття недавно закупив у мене 300 саджанців. У таких випадках особисто по можливості приймаю участь в створенні плантації. Для тих, хто вирішив вирощувати ківі нарівні з іншими плодовими деревами на дачних ділянках або біля свого будинку, розроблена інструкція з рекомендаціями, по якій легко виконати всі необхідні дії, по вирощуванні і догляді за цією рослиною. Також певний інтерес до сорту ківі «Карпат Стратона Валентайн» є вже і за межами України. Так нещодавно один фермер з Молдови, все життя займався вирощуванням яблук в своїх садах, звернувся за саджанцями нашого сорти для створення промислових плантацій».

При дотриманні оптимальних умов вирощування та догляду морозостійкого сорту ківі перші плоди можна отримати вже через 3 роки з моменту посадки саджанців, а через 6-7 років збирати врожаї не менше 20 кг з одного куща, до речі варто відзначити, що для збереження сортових ознак «Карпат Стратона Валентайн »саджанці виходять виключно методом живцювання з рослин що плодоносять.

Про це слід пам'ятати садівникам часто наражаються на небезпеку придбання «дешевих» сіянців ківі, пропозиції яких під назвами різних сортів представлені в інтернет-продажах.

Варто відзначити, що культура ця не вимагає спеціальних добрив і отруйних речовин для захисту від шкідників, тому плоди ківі здатні претендувати на звання екологічно чистих і розкрити весь свій вітамінний потенціал.

Софія Дацюк, Агроцентр

 

18 серпня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів