Закарпатські чиновники відфестивалили на весіллі. Як це було

Закарпатські чиновники відфестивалили на весіллі. Як це було
Закарпатські чиновники відфестивалили на весіллі. На Міжгірщині в селі Колочава відбувся другий обласний етнофестиваль «Закарпатська свальба».

 

Якщо Ви хотіли побачити, та навіть стати частинкою справжньої закарпатської свальби з дотриманням усіх місцевих традицій, що передавались з покоління в покоління, то обласний етнофестиваль «Закарпатська свальба» саме те місце. Поміж мальовничих гір села Колочава, захід відбувся вже вдруге. Як годиться на всіх весіллях, головними дійовими особами стали наречені. Як і минулого року, молода пара не актори, а справжні наречений та наречена, весілля яких повинно відбутись через декілька місяців.

Як розповідає наречений, або ж, як говорять на Закарпатті, молодий, разом зі своєю коханою вирішили таким чином підтримати фестиваль. Своє ж весілля планують відіграти майже так само, трохи додавши сучасних традицій. «Закарпатська свальба» - це велике театральне дійство, в якому задіяні безліч дійових осіб: молодята, їх батьки, свідки, староста, гості. Аби дізнатись хто є хто, потрібно тільки звернути увагу на їх святкове вбрання, розповідає закарпатський краєзнавець Василь Коцан.

Що ж до сценарію свальби, то тут використовують декілька важливих обрядових елементів. Забравши з рідної хати села Німецька Мокра Тячівського району свою суджену, по дорозі до весільних гулянь, наречених разом із гостями декілька разів зупиняють, перегороджуючи їм шлях. Це відображення ще одного старого звичаю закарпатської свальби. Закінчується свальба святковим банкетом.

В супроводі пісень троїстих музикантів, наречені та гості веселяться, а староста розважає присутніх та бажає новоспеченій парі всіляких гараздів. Кульмінацією ж цьогорічного свята стало вручення каменю кохання тому району, в якому за підрахунками головного управління юстиції відбулось найменше розлучень та найбільше укладених шлюбів. Ним виявився Тячівський район.

М-студіо

 

11 вересня 2017р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів