ДФС Закарпаття: члени ФГ мають право на добровільну сплату ЄСВ

ДФС Закарпаття: члени ФГ мають право на добровільну сплату ЄСВ
Фахівці органів ДФС Закарпаття нагадують, що відповідно до частини четвертої ст. 1 Закону України від 19 червня 2003 року № 973 «Про фермерське господарство» із змінами і доповненнями (далі – Закон № 973) фермерське господарство підлягає державній реєстрації як юридична особа або фізична особа - підприємець.

 

Фермерське господарство, зареєстроване як юридична особа, так і без статусу юридичної особи, має статус сімейного фермерського господарства, за умови, що в його підприємницькій діяльності використовується праця членів такого господарства, якими є виключно члени однієї сім’ї або члени сім’ї фізичної особи - підприємця відповідно до ст. 3 Сімейного кодексу України від 10 січня 2002 року № 2947-ІІІ (частина п’ята ст. 1 Закону № 973).

Згідно з абзацом третім частини п’ятої ст. 1 Закону № 973 головою сімейного фермерського господарства може бути лише член відповідної сім’ї – це є умовою створення такого господарства.

Частиною першою ст. 10 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) визначено коло платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску.

Пунктом 1 частини першої ст. 10 Закону № 2464 визначено, що платниками, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску, є, зокрема члени фермерського господарства.

Зазначені особи беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату) (частина друга ст. 10 Закону № 2464).

Вичерпний перелік членів фермерського господарства визначено частиною третьою ст. 3 Закону № 973, відповідно до якої до членів сім’ї та родичів голови фермерського господарства належать дружина (чоловік), батьки, діти, баба, дід, прабаба, прадід, внуки, правнуки, мачуха, вітчим, падчерка, пасинок, рідна та двоюрідні брати та сестри, дядько, тітка, племінники як голови фермерського господарства, так і його дружини (її чоловіка), а також особи, які перебувають у родинних стосунках першого ступеня споріднення з усіма зазначеними вище членами сім’ї та родичами (батьки такої особи та батьки чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти).

Враховуючи норми частини третьої ст. 3 Закону № 973 та частини першої ст. 10 Закону № 2464, голова фермерського господарства не має права на добровільну сплату єдиного внеску, оскільки таке право мають виключно члени фермерського господарства.

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі  ДФС України (дане роз’яснення у категорії 301.01).

Джерело: ДФС у Закарпатській області

 

10 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів