10 головних проблем, які заважають розвитку бізнесової справи на Закарпатті

10 головних проблем, які заважають розвитку бізнесової справи на Закарпатті
Десятка найвпливовіших бізнесменів та топ-менеджерів провідних підприємств Закарпаття визначила ключові проблеми ведення бізнесу в регіоні.

 

Обговорення відбулось 10 жовтня у форматі бізнес-сніданку та  мало на меті  вироблення в подальшому ефективних механізмів подолання бар’єрів, які заважають розвитку бізнесу на Закарпатті.

За оцінками авторитетних представників закарпатського бізнесу визначено 10 основних проблем.

  1. Проблеми на митницях щодо перевезення вантажів.

Труднощі на кордоні стосуються як втраченого часу вантажного транспорту при перетині кордонів, так і не оптимізованої роботи працівників митниці (невизначеність у часі оформлення вантажівок, недостатня кількість працівників).

  1. Неоптимізований перетин кордону в бізнес цілях.

Проблема полягає у чергах, відсутності «зелених коридорів» для ділових цілей  та завантаженості терміналів через рух «пересічників».

  1. Відсутність повітряного сполучення з регіоном.

Неможливість авіасполучення зі столицею України та здійснення транзитних перельотів в інші міжнародні аеропорти послаблює бізнес-комунікацію підприємств Закарпаття із закордонними партнерами, органами державної влади та інвесторами, а також призводить до втрати туристичного потоку.

  1. Підвищення плати за землю.

Тенденція щорічного збільшення ставок земельного податку та орендної плати, розміру нормативно-грошової оцінки землі суттєво впливає на зниження рентабельності підприємств, які потребують значних земельних активів для здійснення виробничої діяльності.

  1. Нестача кваліфікованих спеціалістів.

Закарпатський бізнес констатував низьку професійну підготовку «молодих» спеціалістів, недосконалість системи підготовки кадрів, не орієнтованість регіональних ВУЗів і профтехнічної освіти на потреби ринку.

  1. Недосконалість законодавчої бази.

Експерти відзначили недоліки законодавства, які полягають у обмежуючих нормах Закону України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття»», відсутності інвестиційних стимулів та нестабільності державних гарантій і т.д.

  1. Ріст затрат виробництва.

Ріст тарифів на енергоресурси знижує конкурентоспроможність продукції підприємств, що погіршується відсутністю умов для розвитку альтернативних джерел енергії для використання в  промислових цілях. 

  1. Відсутність механізмів підтримки бізнесу з боку регіональної влади.

Серед проблем взаємодії з регіональною владою представники бізнесу визначили неефективність органів (центрів) підтримки бізнесу й супроводу інвестиційних проектів та відсутність регіональних програм розвитку інфраструктури, орієнтованих на потреби бізнесу.

  1. Проблеми приєднання до енергомереж.

На сьогодні актуальним залишається ускладнена та  довготривала процедура отримання дозвільної документації для приєднання до енергомереж. 

  1. Неефективність роботи служб у сфері зайнятості населення.

Відсутність ефективних механізмів збереження кадрового потенціалу в регіоні та незабезпечення кадрами функціонуючі підприємства призводить до значних затрат бізнесу на рекрутинг.  

У ході зустрічі представники закарпатського бізнесу відзначили тенденції покращення бізнес-середовища стосовно взаємодії платників податків з контролюючими та  правоохоронними органами, вчасного повернення ПДВ і переплати податку на прибуток.

Учасниками бізнес-сніданку, які виступили експертами з оцінки слабких місць бізнес-середовища, стали впливові бізнесмени й знакові топ-менеджери регіону, серед яких: Мілош Босак (ТОВ «Ядзакі Україна»), Ігор Чопко (ТОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед»), Олег Адамчук (ТОВ «Інтерфіл»), Ігор Царенко (ПрАТ «Єврокар»), Василь Рябич (ТОВ «Фішер-Мукачево»), Мирослав Гісем (ПАТ «Комінвестбанк»), Павло Лобач (ТОВ «Форшнер Україна»), Ростислав Пазина («Клуб адвокатів «Колегіум»), Віталій Попович (Агенція регіонального розвитку) та Володимир Панов (керуюча компанія індустріального парку «Соломоново» ТОВ «Сезпарксервіс»), який ініціював проведення зустрічі.

Володимир Панов, як голова Об’єднання організацій роботодавців «Закарпаття», запевнив, що регіональне Об’єднання максимально долучиться до вирішення проблематики бізнесу, виробить програму дій по кожній із існуючих проблем бізнес-середовища та направить відповідні звернення до органів вищої державної влади.

Враховуючи зростаючу роль Федерації Роботодавців України, як стратегічного соціального партнера Уряду та найвпливовішої бізнес-асоціації  в Україні при прийнятті владних рішень, є великі сподівання на подолання бар’єрів та вирішення нагальних проблем ведення бізнесу в Україні, що безумовно надасть поштовх до зростання національної економіки.

 

10 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів