З чим ужгородці поминатимуть 1 листопада померлих рідних і близьких?

З чим ужгородці поминатимуть 1 листопада померлих рідних і близьких?
Для цього в Ужгороді з 20 жовтня розгорнули торгівлю на кількох локаціях, аби люди могли скупитися й піти на кладовище.

 

Пані Ірина приїхала з Ракошина Мукачівського району продавати вінки біля зеленого ринку. Починає з 6 ранку і працює до 18 години.

пані Ірина, продавець

По 90, 40, 30. Такі по 140. Казати вам по ціні, скільки я вторгувала? Учора, наприклад, я вторгувала 5000 грн. Сьогодні поки що тільки 1200 гривень. 

Кому не по кишені вінки, беруть принаймні квіти в горщиках. Василь приїздить кожного дня з Іршавського району. Каже: люди купують, але й то не масово.

пан Василь, продавець 

Така квітка 50 гривень, така 40, 35. Люди слабо беруть, не мають грошей. Біднота. Копійка заробилася. Алоє вам подарую.

Найчастіше родичі померлих беруть свічки й лампадки. Саме це є символом поминання: згодом їх запалюють на могилах рідних і моляться за покійних.  Тож, і ціни на цей товар починаються від однієї  гривні.

пані Любов, продавець 

Одна гривня. Є запасочки. Є за  3-8 гривень. Потім починаються по 5 і 6 і дорожче. Свічки з Польщі краще горять, ніж наші. По 20. Трохи більші є по 25-35 грн. Є на будь-який вибір. Маєте 10 гривень, то візьмете. Маєте 100 гривень, то теж не підете з пустими руками. Беруть польські, бо українські свічки чомусь не хочуть горіти.

Ужгородці спочатку порівнюють ціни, а потім вирішують, що придбати. Кажуть: потрібно відвідати не одну могилу, тому вартість за кожен товар б’є по кишені. Особливо складно пенсіонерам.

Крім зеленого ринку, в Ужгороді визначили й інші місця для тимчасової торгівлі до Дня вшанування пам’яті померлих.

Наталія ЛЕЛЕКАЧ, начальник відділу підприємництва Управління економіки та стратегічного планування Ужгородської міськради:

Місця визначаються розпорядженням міського голови щорічно до Дня вшанування пам’яті померлих. Це місця біля ринку на пл. Корятовича та Фединця, на П’яному базарі, вулиця І. Ваша біля «Білочки», Тельмана та на вулиці М.Заньковецької в Новому районі. Кожен підприємець, який звертається до нас із заявкою, що хоче торгувати, він заклчюає договір і проплачує прибирання фірми, яка обслуговую цю територію. Кожна територія закріплена за товариство, яке там прибирає.

Живі та штучні квіти, вінки, свічки та іншу тематичну продукцію масово продаватимуть на визначених територіях до 1 листопада. А голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль рекомендував усім підприємствам та установам області зробити цей день вихідним, аби люди могли відвідати могили рідних.

Джерело: УжІнформ

 

25 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів