Унікальне видання про церковний живопис Закарпаття презентували в Ужгороді

Унікальне видання про церковний живопис Закарпаття презентували в Ужгороді
Сьогодні, 2 листопада, у прес-центрі Закарпатської ОДА презентували унікальне видання – історико-мистецтвознавчі нариси «Церковний живопис Закарпаття».

 

Зустрілися із журналістами та громадськістю мистецтвознавець та автор видання Михайло Приймич, директор видавництва «Карпати» Віктор Браславець і директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпатської ОДА Ярослав Галас.

«Це чергова книга, яку було видано у рамках програми підтримки видання творів місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню. Загалом за цією програмою у 2017 році в світ вийшли 16 книг загальним накладом 6 тисяч примірників. Маємо багато планів на майбутнє, зокрема плануємо видати книгу закарпатської журналістки Тетяни Літераті «Ужгород: невигадані історії»…», – розповів Ярослав Галас.

Закарпаття відоме своєю школою живопису, усіма знані митці Адальберт Ерделі та Йосип Бокшай, однак царина сакрального мистецтва – це те підґрунтя, яке століттями формувало культурний пласт регіону історичного Закарпаття. Нове видання, презентоване в облдержадміністрації, вже має свою історію.

«Ікона, що прикрашає обкладинку книги, по суті має унікальну історію. Працюючи в одному з храмів Воловеччині і піднімаючись на дзвіницю, було помічено дошку, що просто лежала під ногами. Через неї переступали, проходили повз… А коли дошку перевернули, то побачили на звороті цю неперевершену ікону», – зазначив Віктор Браславець.

Автор книги, перш за все, подякував Закарпатській облдержадміністрації, видавництву, своїм друзям і рідним за небайдужість і всебічне сприяння, без якого видання б не відбулося.

«Традиційно, коли розглядали витоки закарпатської школи живопису, говорили, що це народне мистецтво, краса Закарпатського краю і модерні впливи відомих закарпатських художників… Однак, як казав один із іконописців, «Гребені хвиль з?являються лише у морі, але не з?являються у калюжі». Очевидно, що без культурного підґрунтя нічого б не відбулося. Наголошу, що ще до появи модерної школи тут працювали професійні художники, а основним замовником мистецтва у тодішньому Закарпатті виступала церква… Саме церква відіграла важливу культуротворчу роль…», – наголосив автор книги Михайло Приймич.

Книга містить історіографічні описи, світлини іконостасів закарпатських храмів, фото окремих ікон… У першій главі видання читач зможе ознайомитися із церковним малярством Закарпаття, у другій – з історико-культурними процесами формування професійного мистецтва Закарпаття, а у третій – з професійним церковним живописом на Закарпатті другої половини XVIII – першої половини ХХ століття. Тут і історії окремих художників, їхніх послідовників і шкіл, а також історико-мистецтвознавчі нариси про закарпатські храми. Упевнені, що на світлинах читачі впізнаватимуть елементи монументального мистецтва церков Закарпаття, які відвідують тисячі прихожан.

Книга «Церковний живопис Закарпаття» вийшла накладом у 400 екземплярів. З нею можна ознайомитися у бібліотеках краю.

Закарпатські храми здавна є цікавими як для поціновувачів сакрального мистецтва, так і для туристів. Однак не кожен може дістатися до тієї чи іншої церкви, аби побачити унікальні зразки іконопису. Тепер закарпатський церковний живопис став ближчий до людей.

uzhgorod.net.ua

 

02 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів