Закарпатські народні обранці проти реалізації Стратегії розвитку лісового господарства на найближчі 5 років

Закарпатські народні обранці проти реалізації Стратегії розвитку лісового господарства на найближчі 5 років
Депутати Закарпаття глибоко занепокоєні можливими негативними наслідками для лісогосподарської галузі, екології навколишнього середовища та розвитку економіки краю у разі реалізації цієї Стратегії.

 

На першому пленарному засіданні 9-ої сесії обласної ради VІІ скликання крайові парламентарі прийняли звернення до Президента України Петра Порошенка, Голови Верховної Ради України Андрія Парубія та Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо питань реформування та подальшого розвитку лісового господарства.

Відтак, підтримуючи численні звернення органів виконавчої влади та місцевого самоврядування краю, Асоціації деревообробників та лісозаготівельників Закарпаття, громадських та профспілкових організацій працівників лісового господарства області народні обранці у документі наголошують: «Ми, депутати Закарпатської обласної ради, глибоко занепокоєні можливими негативними наслідками для лісогосподарської галузі, екології навколишнього середовища та розвитку економіки краю у разі реалізації Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року, схваленої Кабінетом Міністрів України 15 листопада 2017 року. Це викликало справедливе невдоволення та соціальну напругу серед працівників лісогосподарських державних підприємств та громадськості краю.

Зазначений документ схвалено без попереднього обговорення із фахівцями, органами місцевого самоврядування, зокрема Закарпатською обласною радою, районними радами та місцевими громадами. А Закарпаття – найбільш лісиста область країни, майже всі лісомисливські господарства мають міжнародний сертифікат  FSC, що свідчить про міжнародний рівень ведення лісового господарства.

У більшості районів Закарпатської області лісогосподарські підприємства є єдиними роботодавцями, основними наповнювачами місцевих та державниого бюджетів і на сьогодні працюють прибутково.

За 9 місяців поточного року отримано 36 млн грн чистого прибутку, сплачено до зведеного бюджету 264,3 млн грн, що більше відповідного періоду минулого року на 25,9 млн, або на 6,2%, в тому числі сплачено до місцевих бюджетів 55,6 млн грн. Середньомісячна заробітна плата одного працюючого в галузі складає 8085 грн, а її ріст до відповідного періоду минулого року становить 142%.

У зв’язку з цим особливе занепокоєння викликає намір передати функції здійснення господарської діяльності якомусь новоствореному «суб’єкту господарювання державної власності», повноваження щодо управління корпоративними правами якого здійснюватиме Кабінет Міністрів України. Таке реформування лісового господарства передбачає ліквідацію всіх державних лісогосподарських підприємств і створення акціонерної компанії. А це відкриє у подальшому можливість приватизації державних лісів, що суперечить Конституції України.

З іншого боку – передача повноважень щодо управління лісами та веденню лісового господарства з місцевого на центральний рівень суперечить проголошеному курсу на децентралізацію влади, передачу її об’єднаним  територіальним громадам.

Крім того, створення нової структури з корпоративними правами в Києві з філіалами по областях та районах призведе до сплати податків від діяльності по місцю реєстрації платника податку, що залишає райони області без джерела наповнення бюджету та негативно позначиться на добробуті населення, викличе хвилю соціального напруження.

Враховуючи викладене, звертаємось до Президента України Порошенка П. О., Голови Верховної Ради України Парубія А. В., Прем’єр-міністра Гройсмана В. Б. вжити заходів з недопущення реалізації  схваленої Кабінетом Міністрів України Стратегії розвитку лісового господарства на період до 2022 року, та переконливо просимо:

відмінити  рішення Кабінету Міністрів України  від 15 листопада 2017 року щодо схвалення Стратегії розвитку лісового господарства на період до 2022 року; взяти  за основу  Стратегію  розвитку лісового господарства, розроблену Держлісагентством  із залученням фахівців лісової галузі,  громадських організацій, науковців, виклавши її в засобах масової інформації, інтернет-ресурсах для широкого обговорення у фахових колах і суспільстві та внесення змін і доповнень; виключити   лісогосподарські  підприємства з переліку таких, що підлягають приватизації, та відмінити  рішення щодо передачі їх у концесію; не допустити  створення нового суб’єкта господарювання державної власності з корпоративними правами, що неминуче веде до подальшої  ліквідації діючих лісогосподарських підприємств та приватизації державних лісів; вивести  Держлісагентство України з підпорядкування Міністерства аграрної політики та продовольства України, підпорядкувавши його  Кабінету Міністрів України; відновити фінансування лісогосподарських заходів за бюджетною програмою 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді», визначивши головним розпорядником коштів Державне агентство лісових ресурсів України; ввести   єдиний  електронний  облік деревини для всіх постійних лісокористувачів; розглянути на засіданні  Кабінету Міністрів України проект нормативно-правового акту «Про порядок реалізації деревини», підтриманого Громадською радою Державного агентства лісових ресурсів України, від 11 березня 2017 року; врегулювати питання методичного забезпечення виконання вимог законів України «Про оцінку впливу на довкілля» та «Про внесення змін до деяких актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат», які стосуються лісового господарства і мінімізації негативних наслідків їх реалізації для лісової галузі», - йдеться у зверненні депутатського корпусу облради. 

Прес-служба Закарпатської облради

 

12 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів