Пік максимальних рівнів води на більшості річок Закарпаття вже пройдений

Пік максимальних рівнів води на більшості річок Закарпаття вже пройдений
Відмічається їх повільне зниження. До уваги широкого загалу — оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 14 годину неділі, 17 грудня.

 

На Тисі паводкова хвиля пройшла на ділянці Рахів – Хуст з підвищеннями рівнів на +1.0+ 1.5 м (біля смт. Вилок +2.7м ), максимальний рівень сформувався біля м.Хуст з амплітудою +2,2 м з досягненням та перевищенням ІІІ ступеню захисту -  вихід води на заплаву, підтоплення заплавних сільгоспугідь та автодороги на ділянці  Хуст-Сокирниця.

В нижніх течіях річок Латориця, Стара та Боржава паводкова ситуація залишається важкою, на фоні високих рівнів відбувалось їх підвищення ще на +0,3+0,8 м – збільшення вже значного шару води на заплавах (значне перевищення ІІІ ступеню захисту) наближення до історично високих відміток.

За аналізом гідрометеорологічного прогнозу 17 грудня на більшості річок продовжиться зниження рівнів води.

В нижніх течіях Боржави завершиться формування максимального рівня 680 – 690см по рейці – перевищення ІІІ ступеню захисту на 90 см – досягнення історично максимальної відмітки 686 см по рейці поста.

На р.Тиса – смт.Вилок очікується максимальний рівень 400 – 450см по рейці поста– перевищення рівня корінних берегів, вихід води на заплаву у міждамбовий простір  до підошви водозахисних дамб.

В другій половині дня 17 грудня:

- на р.Латориця – м.Чоп протягом 17-18 грудня утримуються небезпечно високі рівні з досягненням максимальних значень 750 – 760см – перевищення ІІІ ступеню захисту на 1,6 м, досягнення та перевищення історично максимальних відміток 750 (відмітка гребеню дамби 835, запас всього 90 см)

- в нижніх течіях р.Стара утримається вода на заплаві, досягення та перевищення ІІІ ступеню захисту – вихід води на заплаву, заповнення міждамбового простору та вихід води на частину автотраси Київ-Чоп. Вихід води на заплаву річок Стара і Веля з підтопленням заплавних сільськогосподарських угідь в районі с.Зняцево, Дубрівка, а також сільськогосподарських угідь розташованих за дамбою р.Стара вздовж автомобільної дороги Ракошино – Зняцево.

Вихід води з р.Стара на заплаву в с.Зняцево Мукачівського району

Вихід води з р.Стара на заплаву в с.Зняцево Мукачівського району

Переливна споруда лівобережної дамби р. Стара

Переливна споруда лівобережної дамби р. Стара

- на Тисі паводкова хвиля протягом 17 -18 грудня буде просуватись по території Угорщини з підвищенням рівня біля м.Чоп на 1.5 – 2.0м, можливий вихід води на заплаву  у міждамбовий простір.

2. Інформація про підтоплення

Паводкова ситуація на території області не змінилася і залишається напруженою.

Залишаються закритими до проїзду, раніше зазначені чотири ділянки автодоріг.

Додатково до раніше наданої оперативної інформації, щодо підтоплення територій та населених пунктів:

У Виноградівському районі залишаються підтопленими 600 га сільгоспугідь: в селах Великі Комяти – 320 га, Боржавське- 80 га, Неветленфолво – 30 га, Дюла -  70 га, Чорнотисово -100 га. Підтоплені частини автодоріг В. Комяти – Сільце, В.Комяти – Шаланки.

У Хустському районі залишаються підтопленими 530  га сільгоспугідь: в селах Стеблівка – Сокирниця  350 га, Рокосово – 70 га, Велятино – 30 га, Бороняво – 80 га. Підтоплені понижені частини автодороги Мукачево-Рогатин: на ділянці Сокирниця -Стеблівка затоплено 20 м, шаром 5см. та на ділянці Велика Копаня – Хуст затоплено 15 м. шаром 10 см. Проїзд відкритий.

Залишається підтопленою с.Вільхівка Іршавського району, але рівень води в селі впав на 70см. Продовжується перелив автодороги Гребля-Вільхівка довжиною 300м шаром води більше 20 см, рух автотранспорту перекрито.

Між селами Н.Болотне та Вільхівка залишаються підтопленими близько 500 га сільгоспугідь. В селах Білки, Сільце, Заріччя частково залишаються підтопленими понижені місця в с.Кам´янське – польдер під водою візуально – 450га.

3. Дії водогосподарських організацій

Працівники водогосподарських організацій продовжують працювати в посиленому режимі щодо пропуску осінньо-зимових паводків.

З метою попередження переливу паводкових вод р.Стара через частину  автотраси Київ-Чоп в понижених місцях проводиться укладання мішків з сипучим матеріалом. На місці працюють 2 аварійні бригади Мукачівсього МУВГ, в с. Зняцево розпочато відкачування паводкових вод мотопомпою Honda. Всього задіяно  17 працівнкиів управління, 5 одиниць техніки та аварійний запас матеріалів (5 м3 піску, 800 шт мішків).

Відкачка паводкових вод мотопомпою Honda через дамбу в р.Стара в с. Зняцево

Відкачка паводкових вод мотопомпою Honda через дамбу в р.Стара в с. Зняцево

Укладання захисної лінії з мішків з сипучим матеріалом вздовж автотраси Київ-Чоп

Укладання захисної лінії з мішків з сипучим матеріалом вздовж автотраси Київ-Чоп

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку. Виконується гравітаційний скид по каналах осушних мереж поверхневого стоку з меліоративних систем у р.Тису. Шлюзи у водозахисних дамбах р.Латориці закриті, паводковий стік відкачують стаціонарні насосні станції. Працюють 22 насосні станції Латорицької та Берегівської осушних систем. За добу перекачано 2,796 млн. м3, з початку року понад 52 млн. м3 паводкового стоку. Всі 30 стаціонарних осушних насосних станцій готові до роботи.

Джерело: Басейнове управління водних ресурсів р.Тиса

Ситуація на Закарпатті під контролем: на більшості річок спостерігається зниження рівнів води

 

17 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів