Олександр Зубковський: Нині працюємо на перспективу

Олександр Зубковський: Нині працюємо на перспективу
Закарпаття відоме на всю Україну як футбольний край, але окрім футболу, в нас розвиваються й інші ігрові види спорту серед яких чільне місце займає баскетбол. Нині наш край на найвищому рівні – в першій лізі чемпіонату України серед чоловічих команд презентує баскетбольний клуб «Ужгород-УжНУ-ЗОДЮСШ».

 

Після п’яти турів закарпатська команда перебуває на четвертій сходинці серед семи учасників у третій групі, всього одне очко розділяє їх від лідера – кам’янець-подільського «ДіДі Бао». Тож про стан справ у нашій баскетбольній дружині, завдання на сезон та загальний рівень баскетболу в області напередодні завершального матча першого кола з «Калушем» цікавився в її граючого тренера, який є також головою обласної федерації баскетболу  Олександра Зубковського. 

–        Пане Олександре, як оціните виступи вашої команди в поточному сезоні?

–        В цьому році рівень чемпіонату значно виріс через залучення багатьма командами до своїх лав гравців з досвідом виступів у вищих лігах національних чемпіонатів країни.  А в нашій команді відбувається своєрідна зміна поколінь – кілька досвідчених баскетболістів через різні обставини залишили розташування команди, зокрема, наш лідер Антон Іванина вирішив перейти в суддівство, інші, через зайнятість та певні сімейні обставини також вирішили завершити свою активну баскетбольну кар’єру.  Тому, виходячи з ситуації, наразі головним нашим завданням є підтягнути до певного рівня молодь, а вже потім, можливо, наступного сезону будемо ставити більш чіткі завдання.

–        Яка система проведення чемпіонату в першій лізі?

–        У першій лізі команди розподілені на 4 групи, по завершенню групових змагань по дві найкращі команди проходять до раунду плей-оф й визначають свої місця в боротьбі  за нагороди. Хоча, незважаючи на те, що в нас дещо ослаблений склад, нині перебуваємо на четвертій сходинці й якщо в наступному 6-му турі, яким завершиться перше коло зможемо достойно зіграти вдома з Калушем то будемо конкурувати з іншими претендентами за дві верхні сходинки  в турнірній таблиці.

–        Де проходять тренування БК «Ужгород-УжНУ» та звідки берете потенційних кандидатів до складу команди?

–        Як тренування, так і матчі проводимо в третьому залі ужгородського спорткомплексу «Юність», інколи в залі спорткомплексу УжНУ. Всі гравці нашої команди – вихованці закарпатської обласної ДЮСШ.  В обласному центрі  баскетбол користується популярністю, нині більше 100 юних баскетболістів тренуються під керівництвом трьох тренерів у восьми вікових групах.

–        Цікаво, серед яких дитячих вікових груп відбувається першість області?

–        Загалом, проводимо змагання в шести вікових групах – від 10 до 16 років. Перед початком року, визначаємо, які три вікові групи виступатимуть у «Дитячій лізі Закарпаття», де змагання проходять за класичною схемою у два кола, а решта чотири вікові групи грають у чемпіонаті області в рамках одного з’їзного туру. Маємо хороші здобутки в дитячо-юнацькому гандболі на всеукраїнському рівні. Минулого року наші вихованці 2004 р. н. в змаганнях «Дитячо-юнацької баскетбольної ліги України» зуміли посісти 4-у сходинку, серед 30 команд, поступившись трьома очками однолітками з Одеси, які стали третіми, а баскетболісти 2005 р.н. були шостими в цьому турнірі. 

–        Як очільник обласної федерації баскетболу,   що скажете про розвиток цього виду спорту на Закарпатті?

–        На мою думку баскетбол за популярністю та масовістю в нашій області  є спортом №2 після футболу. Найбільшими центрами розвитку баскетболу є Ужгород, Мукачево, Виноградів та Свалява, від яких завжди є представництво в чемпіонаті краю як серед дитячих, так і дорослих команд, в останній віковій групі представлений ще й Хуст.

–        Як розвивається жіночий гандбол на Закарпатті?

–        В нашій ЗО ДЮСШ через брак тренерських кадрів поки немає відділення жіночого баскетболу. Проте, в інших містах та районах області є секції жіночого баскетболу. Саме в цьому сезоні відновлюємо чемпіонат краю серед жіночих команд, який не проводився впродовж останніх трьох років.

–        Хто надає вам фінансову допомогу?

–        В цьому плані нам допомагає обласне управління молоді та спорту Закарпатської ОДА, Ужгородське міське управління культури, сім’ї, молоді та спорту, УжНУ, інформаційний центр Закарпаття (керівник Федір Шандор). Завдяци меценатам маємо можливість покривати свої витрати під час виїздів.

–        Щоб хотіли покращити в баскетбольній сфері для більш ефективного розвитку цього виду спорту та прогресу БК «Ужгород-УжНУ-ЗОДЮСШ»?

–        Сподіваємося, що в найближчий час відремонтують третій зал СК «Юність» і покращаться умови для тренувального процесу. Хотілося б, щоб гравці нашої команди мали змогу отримувати певну фінансову винагороду.

Розмову записав Роман СЕНИШИН

 

19 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів