Журналістам розповіли про підсумки діяльності Ужгородського університету у 2017 році

Журналістам розповіли про підсумки діяльності Ужгородського університету у 2017 році
У четвер, 11 січня, в ректораті УжНУ відбулася прес-конференція для представників ЗМІ, на якій керівники вишу розповіли про результати роботи університету у 2017 році.

 

Відповідаючи на запитання журналістів ректор Володимир Смоланка наголосив, що Ужгородський національний університет за останні роки закріпився у двадцятці кращих вишів України. «За останні роки перед всією системою вищої освіти постали серйозні виклики, пов’язані із демографічною ситуацією, зокрема значним зменшенням кількості випускників шкіл. Поряд з цим зростає конкуренція між 300 вітчизняними університетами, полегшився доступ до отримання освіти за кордоном. Незважаючи на ці несприятливі фактори, ми змогли наростити кількість наших студентів. Наразі в УжНУ навчається 14 659 студентів.  Це – абсолютний максимум за всю історію вишу. При тому, що у майже у всіх українських закладах вищої освіти, навпаки, динаміка кількості студентів є негативною. Також у 2017 році у нас навчаються вже більше 1100 іноземних студентів» - зазначив Володимир Смоланка.

Важливим фактором, що свідчить про «здоров’я» університету, є його фінансовий стан. Наразі він, за словами керівника УжНУ є стабільним, виважена політика у цій сфері дозволяє ефективно використовувати зароблені кошти, вкладати у оновлення існуючої інфраструктури, закупівлю необхідних засобів для забезпечення освітнього та наукового процесу. «Ми відновлюємо реконструкцію головного навчально-лабораторного корпусу на вулиці Університетській, 14, будівництво якого було розпочато ще у далекому 1989 році. Хочемо за найближчі роки привести його до ладу та закрити це питання» - наголосив ректор.

За період 2013-2017 років значно зросли фінансові надходження до університету, обсяг загального фонду зріс з 121,3 млн. грн. до 178,1 млн. грн, а сформованого з власних доходів спеціального фонду – зріс на 280% - з 60,6 до 169,9 мільйонів гривень.

 Проректор з науково-педагогічної роботи Олександр Рогач наголосив, що за останні роки вперше проведено ремонти низки приміщень університету: «Ми вперше за усі роки провели капітальні ремонти верхніх поверхів у всіх наших гуртожитках, які побудовані ще у 60-х, 70-х роках 20 століття, ввели у дію сучасні модульні котельні, які дозволили значно покращити енергозбереження. Слід зазначити, що немала частина наших витрат йде на сплату комунальних послуг, тому й надалі приділятимемо прискіпливу увагу цьому питанню, плануємо в найближчий час завершити комплексний аудит наших енергозатрат з метою оптимізації планування наших дій в цьому напрямку» - зазначив Олександр Рогач.

Проректор з науково-педагогічної роботи Ігор Король розповів про особливість профорієнтаційної роботи, зокрема інновації, які були впроваджені у цій сфері у 2017 році. «Ми проводимо профорієнтаційну роботу спільно із центрами зайнятості, завдяки співпраці з роботодавцями  наші студенти мають можливість більш ефективно працевлаштуватися за професією. Започаткували систему анкетування та відеопрезентацій, завдяки яким роботодавець може краще ознайомитися з можливостями наших студентів» - розповів Ігор Король.

Важливим напрямком діяльності університету є підготовка науковців. Наразі в університеті навчаються 382 аспіранти та 16 докторантів, більша частина з них – випускники УжНУ. У 2017 році кількість державного замовлення аспірантури зросло на 10%. «Ужгородський національний університет – це виш, який не тільки дає знання, але й продукує їх. Ми працюємо над 33 держбюджетними науковими темами, загальний кошторис яких сягає більше 6 мільйонів гривень, за більш ніж 70 господарсько-договірними та грантовими проектами. Їхній загальний кошторис – близько 4 млн. грн.» - наголосив проректор з наукової роботи Ігор Студеняк.

Вже другий рік поспіль в університеті проводиться загальноуніверситетський рейтинг науково-педагогічних працівників, за яким кращі викладачі отримують 15% надбавку до окладу. Крім цього, університет фінансово стимулює тих науковців, наукові статті яких індексуються у світовій наукометричній базі Scopus.

Перший проректор Олександр Сливка розповів про завдання, які постали перед університетом в останні роки, та будуть його супроводжувати у 2018 році. Серед них – важливість  роботи з абітурієнтами: «Ми у 2017 році провели профорієнтаційну роботу на нових засадах, вона стала більш масовою, наші викладачі активно провели роботу серед закарпатських абітурієнтів і це дало результат. Також дуже важливим завданням для нас є забезпечення гідних умов праці для наших викладачів та студентів. Мається на увазі забезпечення відремонтованими, гарними аудиторіями, лабораторіями, кімнатами, наявність сучасного, ефективного офісного та наукового обладнання» - зазначив Олександр Сливка. «Також важливим для університету є подальша робота із залучення іноземних студентів» – наголосив перший проректор.

УжНУ в минулому році ще розширив сферу міжнародної співпраці в рамках академічної мобільності –  наразі у виші діють 15 програм академічної мобільності у рамках Erasmus+, що дозволяє нашим студентам за рахунок європейських коштів навчатися протягом семестру чи навчального року в закордонних вузах, а іноземним студентам – у нашому університеті. Також  ведеться робота за 9 програмами транскордонного співробітництва, діє проект у рамках наукової програми Європейської Спілки «Горизонт 2020».

На завершення, відповідаючи на запитання, ректор відмітив, що серед важливих завдань, які реалізовуватимуться  у новому році – надання високоякісних освітніх послуг, збереження фінансової стабільності університету, удосконалення системи стимулювання працівників за позитивні результати роботи, розширення міжнародної співпраці університету з іноземними партнерами, розвиток матеріально-технічної бази з метою покращення умов для забезпечення всіх видів діяльності університету, праці викладачів, проживання та дозвілля студентів.

Олексій Шафраньош,

Фото Вероніки Кобаль

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

12 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів