Що ставлять на стіл на Великдень поза Закарпаттям та Україною?

Що ставлять на стіл на Великдень поза Закарпаттям та Україною?
Великодній стіл. Чим він різниться у різних країнах світу.

 

Великобританія — Печеня з молочного ягняти (Roast Spring Lamb)

У Страсну п’ятницю британці їдять hot cross buns — булочки зі спеціями, прикрашені візерунком у вигляді хреста. А в саму Великодню неділю у Британії прийнято готувати печеню з молочного ягняти.

Франція — Бараняча нога (Le Gigot d Agneau Pascal)

У Франції теж готують ягня на Великдень. Традиційне блюдо — бараняча нога, запечена в духовці з прованськими травами, кмином, часником і оливковою олією. На гарнір подають зелену квасолю і печена картопля.

Німеччина — Великодній баранець (Osterlamm)

На захід від Німеччини – у Франції і Великобританії – на Великдень готують страви з ягняти, а на схід воліють на свято є солодощі, зразок пасок і пасок. Німці ж поєднали ці дві традиції — готують солодкі пироги у формі ягня.

easter_lamb_germany

Польща — Мазурка (Mazurek)

У Польщі на Великдень їдять мазурки — пісочне печиво з фруктовими і горіховими начинками. Спочатку мазурки готували зі сливами й яблуками, але сучасні рецепти частіше пропонують робити печиво з апельсинами або лимонами. В начинку коржиків прийнято додавати подрібнений мигдаль або волоські горіхи, а зверху посипати цукровою пудрою або прикрашати глазур’ю.

Хорватія — Пинца (Pinca)

У Хорватії на Великдень їдять пинцу — пиріг з лимонною або апельсиновою цедрою, сухофруктами, родзинками або цукатами. За старою традицією, перед запіканням на пинце роблять візерунок у формі хреста. Крім пирога, на стіл зазвичай подають шинку, варені яйця, редис і зелений лук. У хорватів прийнято святити їжу на великодньому церковній службі.

Греція — Магирица (Μαγειρ?τσα)

У православній Греції на Великдень їдять і смажене ягня, як у Франції і Британії, і солодкий хліб цуреки. Напередодні свята, ввечері Великої суботи, греки готують магирицу — ситний суп з потрухами, яєчно-лимонною заправкою і зеленню. Це перше м’ясне блюдо розговіння після Великого посту, і традиційно його готують з ліверу пасхального ягняти. Магирицу зазвичай подають на стіл вночі, відразу після Великодньої служби.

sup

Італія — Коломба Паскуале (Colomba Pasquale або Colomba di Pasqua)

Як немає двох однакових піц, так і навряд чи ви знайдете в Італії дві однакових коломбы — у кожного свій рецепт. Цей високий сухуватий пиріг готують з дріжджового тіста з додаванням тертої апельсинової цедри, цукатів або родзинок. Печуть його у формі голуба (дослівний переклад італійського назви — «великодній голубка»), а зверху посипають шматочками мигдалю і цукром. Виходить солодкий символ світу і воскресіння.

Джерело: Політека

 

08 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів