Що ставлять на стіл на Великдень поза Закарпаттям та Україною?

Великобританія — Печеня з молочного ягняти (Roast Spring Lamb)
У Страсну п’ятницю британці їдять hot cross buns — булочки зі спеціями, прикрашені візерунком у вигляді хреста. А в саму Великодню неділю у Британії прийнято готувати печеню з молочного ягняти.
Франція — Бараняча нога (Le Gigot d Agneau Pascal)
У Франції теж готують ягня на Великдень. Традиційне блюдо — бараняча нога, запечена в духовці з прованськими травами, кмином, часником і оливковою олією. На гарнір подають зелену квасолю і печена картопля.
Німеччина — Великодній баранець (Osterlamm)
На захід від Німеччини – у Франції і Великобританії – на Великдень готують страви з ягняти, а на схід воліють на свято є солодощі, зразок пасок і пасок. Німці ж поєднали ці дві традиції — готують солодкі пироги у формі ягня.
Польща — Мазурка (Mazurek)
У Польщі на Великдень їдять мазурки — пісочне печиво з фруктовими і горіховими начинками. Спочатку мазурки готували зі сливами й яблуками, але сучасні рецепти частіше пропонують робити печиво з апельсинами або лимонами. В начинку коржиків прийнято додавати подрібнений мигдаль або волоські горіхи, а зверху посипати цукровою пудрою або прикрашати глазур’ю.
Хорватія — Пинца (Pinca)
У Хорватії на Великдень їдять пинцу — пиріг з лимонною або апельсиновою цедрою, сухофруктами, родзинками або цукатами. За старою традицією, перед запіканням на пинце роблять візерунок у формі хреста. Крім пирога, на стіл зазвичай подають шинку, варені яйця, редис і зелений лук. У хорватів прийнято святити їжу на великодньому церковній службі.
Греція — Магирица (Μαγειρ?τσα)
У православній Греції на Великдень їдять і смажене ягня, як у Франції і Британії, і солодкий хліб цуреки. Напередодні свята, ввечері Великої суботи, греки готують магирицу — ситний суп з потрухами, яєчно-лимонною заправкою і зеленню. Це перше м’ясне блюдо розговіння після Великого посту, і традиційно його готують з ліверу пасхального ягняти. Магирицу зазвичай подають на стіл вночі, відразу після Великодньої служби.
Італія — Коломба Паскуале (Colomba Pasquale або Colomba di Pasqua)
Як немає двох однакових піц, так і навряд чи ви знайдете в Італії дві однакових коломбы — у кожного свій рецепт. Цей високий сухуватий пиріг готують з дріжджового тіста з додаванням тертої апельсинової цедри, цукатів або родзинок. Печуть його у формі голуба (дослівний переклад італійського назви — «великодній голубка»), а зверху посипають шматочками мигдалю і цукром. Виходить солодкий символ світу і воскресіння.
Джерело: Політека
До теми
- Як офіційно підтвердити переклад документа, – пояснення Мін’юсту
- Податок на землю: хто і як може отримати пільги
- Шахрайська схема з перевипуском SIM-карт: кіберполіція радить, як уберегтися
- Останні дні літа будуть спекотними: на Закарпатті оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки
- Освіта та робота у Словаччині: чому це перспективно для українців?
- Що треба знати закарпатцям про повірку лічильників газу, пояснили у Газмережах
- Як підготувати ділянку та правильно постелити агроволокно
- «Пакунок школяра» 2025: 5000 грн на підготовку до першого класу. Як оформити?
- Укрзалізниця призначила із вересня додаткові поїзди до Ужгорода і Чопа
- Гроші на ЗСУ чи в кишеню шахраїв? Як перевірити, кому ви донатите
- Закарпаття оновило та доповнило інформаційний довідник для ВПО
- Мін’юст роз’яснює: підстави, порядок та строки зміни прізвища малолітньої дитини
- Оформлення ДТП без поліції: все про європротокол
- Подорожуйте впевнено: закарпатські митники нагадують перелік документів для виїзду за кордон на авто
- «Укрзалізниця» запускає два нові потяги з вересня до Закарпаття
- На Закарпатті захисники та захисниці можуть безоплатно пролікувати зуби в 19 закладах охорони здоров’я
- Важливо: нова відстрочка в Резерв+
- Рятувальники застерігають закарпатців: спека не минула, найближчі дні будьте обережні з вогнем на відкритих територіях
- Грант на навчання можна отримати у трьох вишах Закарпаття
- Науковці та педагоги можуть подати запит на відстрочку через «Резерв+» — оновлення застосунку
До цієї новини немає коментарів