Що ставлять на стіл на Великдень поза Закарпаттям та Україною?

Великобританія — Печеня з молочного ягняти (Roast Spring Lamb)
У Страсну п’ятницю британці їдять hot cross buns — булочки зі спеціями, прикрашені візерунком у вигляді хреста. А в саму Великодню неділю у Британії прийнято готувати печеню з молочного ягняти.
Франція — Бараняча нога (Le Gigot d Agneau Pascal)
У Франції теж готують ягня на Великдень. Традиційне блюдо — бараняча нога, запечена в духовці з прованськими травами, кмином, часником і оливковою олією. На гарнір подають зелену квасолю і печена картопля.
Німеччина — Великодній баранець (Osterlamm)
На захід від Німеччини – у Франції і Великобританії – на Великдень готують страви з ягняти, а на схід воліють на свято є солодощі, зразок пасок і пасок. Німці ж поєднали ці дві традиції — готують солодкі пироги у формі ягня.
Польща — Мазурка (Mazurek)
У Польщі на Великдень їдять мазурки — пісочне печиво з фруктовими і горіховими начинками. Спочатку мазурки готували зі сливами й яблуками, але сучасні рецепти частіше пропонують робити печиво з апельсинами або лимонами. В начинку коржиків прийнято додавати подрібнений мигдаль або волоські горіхи, а зверху посипати цукровою пудрою або прикрашати глазур’ю.
Хорватія — Пинца (Pinca)
У Хорватії на Великдень їдять пинцу — пиріг з лимонною або апельсиновою цедрою, сухофруктами, родзинками або цукатами. За старою традицією, перед запіканням на пинце роблять візерунок у формі хреста. Крім пирога, на стіл зазвичай подають шинку, варені яйця, редис і зелений лук. У хорватів прийнято святити їжу на великодньому церковній службі.
Греція — Магирица (Μαγειρ?τσα)
У православній Греції на Великдень їдять і смажене ягня, як у Франції і Британії, і солодкий хліб цуреки. Напередодні свята, ввечері Великої суботи, греки готують магирицу — ситний суп з потрухами, яєчно-лимонною заправкою і зеленню. Це перше м’ясне блюдо розговіння після Великого посту, і традиційно його готують з ліверу пасхального ягняти. Магирицу зазвичай подають на стіл вночі, відразу після Великодньої служби.
Італія — Коломба Паскуале (Colomba Pasquale або Colomba di Pasqua)
Як немає двох однакових піц, так і навряд чи ви знайдете в Італії дві однакових коломбы — у кожного свій рецепт. Цей високий сухуватий пиріг готують з дріжджового тіста з додаванням тертої апельсинової цедри, цукатів або родзинок. Печуть його у формі голуба (дослівний переклад італійського назви — «великодній голубка»), а зверху посипають шматочками мигдалю і цукром. Виходить солодкий символ світу і воскресіння.
Джерело: Політека
До теми
- Закарпатські патрульні закликають: носіть світловідбивачі — це може врятувати життя!
- На Закарпатті розпочали вакцинацію диких тварин проти сказу
- Міжміські перевезення залізничним транспортом – які права мають пасажири
- Знайомства в Інтернеті: як не стати жертвою шахраїв
- «Схилами полонини Боржави»: відкрито реєстрацію на пізнавальну подорож для дітей
- Корисні ресурси для ветеранів: працевлаштування, навчання, перекваліфікація та власна справа
- На Закарпатті розпочали перерахунок житлових субсидій на опалювальний сезон
- ЄСВ для ФОПів: що змінилося з 1 жовтня – роз'яснюють закарпатські податківці
- До уваги водіїв! Із 6 жовтня перекриють міст на дорозі Ужок – Нижні Ворота: дивіться схему об’їзду
- Закарпатські патрульні нагадують водіям про загальні вимоги до номерних знаків
- Закарпатські громади можуть отримати підтримку енергоефективних проєктів
- Як сплатити штраф за порушення ПДР?
- Із Portmone та чат-ботом «ТОЛК Закарпаття» гроші на рахунку вже за кілька годин!
- «Укрзалізниця» змінила рух низки поїздів через ремонт колії в Карпатах: обмеження діятимуть до 15 жовтня
- "Закарпаттяобленерго" нагадує окремі правила безпеки у поводженні з енергооб'єктами
- Шахраї «продають» неіснуючі авто — з фейковими довідками МВС
- Як отримати статус особи з інвалідністю внаслідок війни?
- Пацієнти з катарактою можуть безоплатно отримати послуги зі встановлення штучного кришталика і у трьох медзакладах Закарпаття
- Із 1 жовтня у Польщі змінюються правила для українських водіїв
- Масові заходи на Закарпатті відтепер треба погоджувати у ТЦК



До цієї новини немає коментарів