Дівчина зі "Срібного мольберту" втілила в життя українсько-польський мистецький проект

Дівчина зі "Срібного мольберту" втілила в життя українсько-польський мистецький проект
У львівській галереї «Зефірина» 14 квітня відкрилася експозиція проекту «За рамками» (Poza ram?).

 

Утілити мистецький проект та організувати виставку в Польщі, а відтак в Україні вирішили студентки Опольського університету (Польща) Ольга Коваль та Анастасія Шевчук. 14 квітня 2018 року у львівській галереї «Зефірина» відкрилася експозиція проекту «За рамками» (Poza ram?).

Спільний проект між відділом мистецтв Університету Опольського (м. Ополе, Польща) та кафедри дизайну Національного лісотехнічного університету (м. Львів, Україна) взялися втілити дві студентки – учасниця «Срібного мольберта» Анастасія Шевчук та Ольга Коваль. Дівчата здобули ступінь бакалавра в Україні та поїхали підвищувати свої навики до Польщі.

«Так і народився задум, – каже Настя. – Різниця між сприйняттям студентами мистецтва та й взагалі поглядами на життя добряче відрізняється. Щойно ми переїхали до Польщі, довелося пристосовуватися, звикати. Цим проектом, який є своєрідним доповненням до дипломної роботи, ми вирішили показати різницю в сприйнятті мистецтва тут і там».

До участі у виставці «За рамками» долучилися 30 молодих митців із Польщі та України, які представили в межах проекту власні роботи – хтось серію, диптих чи триптих, а хтось одну. «Ми навмисно не ставили рамок для учасників – вони могли творити так, як вважали за потрібне», – пояснює Анастасія. Свобода думки й політ фантазії відобразилися і в техніках, в яких працювали студенти: тут є шовкодрук, живопис, різна графіка (комп’ютерна, офорт, ручка тощо), анімація та інше. Кожна робота – це інше бачення, підхід, метод і техніка, що дадуть змогу глядачу вийти за межі звичного – опинитися за рамками.

«Під час «Срібного мольберта» я познайомилася із молоддю звідусіль, мала нагоду порівнювати вплив різних художніх шкіл. Це надихало створювати щось нове. А зараз, коли бачу успіхи інших учасників, – це не може не радувати. Це класно! Проект «За рамками» теж дає можливість порівняти роботи представників різних шкіл – хочеться, щоб було більше нагод для такого обміну досвідом!».

Перша виставка «За рамками» відбулася в Опольській філармонії ім. Йозефа Ельснера 2 березня цього року й отримала чимало схвальних відгуків. А вже 14 квітня виставку презентували українському глядачу.

Ксенія Шокіна, Культурно-мистецька фундація Brovdi Art

Фото надані Анастасією Шевчук

 

 

23 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів