В Ужгороді показали моновиставу про Тараса Шевченка

В Ужгороді показали моновиставу про Тараса Шевченка
Другий день фестивалю камерного театрального мистецтва «Під цвітом сакури» подарував ужгородським глядачам монодраму «Стіна» про інтимні стосунки між Тарасом Шевченком та княжною Варварою Рєпніною. Виставу за п’єсою Юрія Щербака зіграв Волинський академічний обласний український музично-драматичний театр.

 

Моновистава побудована у формі сповіді в листах найзнатнішої нареченої України ХІХ століття Варвари Рєпніної, що була закохана у Шевченка, намагалася попередити про арешт й клопотала про нього, коли був у засланні. Актриса Світлана Органіста, майстерно перетворюючись то у Варвару Рєпніну, то в маму, суперницю Ганну Закревську, сусіда-вояка та інших героїв, відкриває нам погляд на Шевченка очима закоханої жінки.  Відповідно до емоцій змінюється й колір сукні героїні – від спокійного бузкового й сірого до яскраво-червоного. Майстерно вплетені в канву вистави вірші Шевченка, які дозволяють передати переживання жіночого серця виразніше. Надскладний жанр – монодрама – вперше був показаний у рамках фестивалю «Під цвітом сакури».

Вистава варто подивитися ще й із пізнавальною метою. Можна більше дізнатися про яготинський період життя Шевченка, пізнати історію сім’ї генерал-губернатора Малоросії Миколи Рєпніна, який волею царя збіднів, а також зрозуміти трагедію закоханої пари.

За словами директора Волинського академічного муздрамтеатру Анатолія Гливи, їхній театр вперше бере участь у фестивалі театрального камерного мистецтва, хоч у Луцьку мала сцена діє вже понад 10 років. А вистава «Стіна», якою відкривали цей майданчик на Волині, є однією з кращих й користується популярністю глядачів.

Ужгородських глядачів чекають ще шість цікавих вистав за творами класиків української та світової літератури кращих театрів України.

Сьогодні, 25 квітня, Національний академічний театр російської драми імені Лесі Українки зіграє у ляльковому театрі ліричну молодіжну історію «Ей, ти – привіт!» за п’єсою Г.Мамліна про перше кохання, дорослішання і пізнання світу. Цю ж виставу кияни повторять у четвер, 26 квітня, о 13.00.

У четвер, 26 квітня,  Львівський академічний муздрамтеатр імені Ю. Дрогобича представить драму "Маргарита й Абульфаз" за романом нобелівської лауреатки Світлани Алексієвич.

Початок вистав о 18:30.

Uzhgorod.net.ua

 

25 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів