Закарпатські журналісти мандрували церквами Рахівщини

Закарпатські журналісти мандрували церквами Рахівщини
23-24 травня відбулася подорож закарпатських журналістів греко-католицькими церквами Великобичківського деканату, до якого входять 12 парафій, розташованих довкола Великого Бичкова. Така ознайомлювальна подорож є традиційною в Мукачівській греко-католицькій єпархії. (Торік журналісти побували в храмах Ясіня, Рахова та Богдана). Очолював поїздку помічний єпископ Ніл, якому напередодні виповнилося 45 років.

 

Журналісти відвідали греко-католицькі храми у Великому Бичкові, Кобилецькій Поляні, Верхньому та Середньому Водяному, Косівській Поляні, Росішці та Лузі. Греко-католицька церква після виходу з підпілля опинилася на Великобичківщині у важкому становищі, адже вірникам було повернуто лише один храм. Нині завдяки зусиллям громад тут діють уже 12 церков та великий реколекційний будинок. Обслуговують парафії шість священників на чолі з деканом Миколою Копичем.

Журналісти також відвідали музей Теодора Ромжі, поспілкувалися із селищним головою Великого Бичкова Йосипом Божуком; з священиком, що шиє гуцульські сердаки, Юрієм Поповичем;  політв’язнем Іваном Мироном з Росішки.

Як прокоментував ініціатор поїздки Олександр Гаврош, враження залишилися позитивними. «Подорож дуже сподобалася, адже в ці населені пункти рідко заїжджають журналісти. Із семи відвіданих нами сіл я досі був лише в двох – у Великому Бичкові та Лузі, які розташовані на трасі. І це за 25 років журналістської діяльності! Вражають розміри сіл на Рахівщині: чи не кожне має кілька тисяч мешканців. Спостерігається мультирелігійність мешканців: попри відносну більшість православних вірників Московського патріархату зростає кількість греко-католиків, протестантських громад, є римо-католики, з’являються православні церкви Київського патріархату. В цілому релігійна ситуація згладжується завдяки тому, що вірники різних конфесій будують свої храми і не залежать один від одного».

Uzhgorod.net.ua

 

25 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів