Чим поласувати на вихідних? Закарпатськими баньками

Чим поласувати на вихідних? Закарпатськими баньками
Одна з найулюбленіших страв закарпатської кухні, спечена по особливому картопля, або як кажуть на Закарпатті – баньки, на поверхні плити – шпорі, шпаргиті.

 

Це надзвичайно популярна страва на Закарпаті, тут її називають баньки, по простому картопля, запечена на відкритій печі.

Що треба знати про баньки? Дуже гарно пояснив Максим Адаменко, керівник мукачівського турінфоцентру, що пропонує Вам щоденні екскурсії в Мукачево:

Хто знає, що таке – банькИ (наголос на останні складі)?

Се такі крумплі, заонанджені на шпорі без олайа!

Хто знає, що таке: крумплі, шпор, олай?

Кіть не знаєте – Ласкаво просимо в Закарпаття!))))))

Дамо трохи пояснення закарпатських слів:

  • баньки – тип смаження картоплі на шпорі
  • Онанджити, заонанджити – щось робити.
  • шпор – чавунна поверхня, плита на печі
  • крумплі – картопля
  • олай – олія, домашня

Слід відзначити, що у різних частинах Закарпаття, по різному називають цю страву, наприклад на  на Рахівщині просто кажуть “ріпа печена на шпорі”.

Рецепт традиційної печеної картоплі, яку в Закарпатті називають баньки, або крумплі на шпорі дуже простий. Слід відзначити, що дана страва входить до переліку ТОП 10 найпопулярніших страв домашньої кухні Закарпаття, а також до переліку пістні страви.

Як приготувати баньки? Подаємо класичну технологію приготування:

Спочатку берете на ринку домашню картоплю. Важливо, що б була домашня. Гарно її промиваєте водою. Після того, нарізаєте її дольками.

Наступним кроком, починаєте картоплю смажити на чавунній поверхні печі, бажано, що б піч була на дровах.зверніть увагу, що поверхня повинна бути добре розігріта, але не розпечена, бо тоді картопля зверху згорить, а всередині буде сира.

Якщо нема, то може бути й чавунна  плита, яку можна поставити на газові конфорки. Увага, смажимо без олії до ступеня готовності. Перевіряєте вилкою, повинна відчуватись м’якість картоплі, та зміна забарвлення, з’являється скоринка.

Як споживати баньки?

Споживати баньки можна одразу, давши трохи охолонути. Але ми рекомендуємо Вам додати по смаку:

  • тушковану цибулю з салом
  • бринзу (звісно з овечого молока)
  • мариновані гриби

Додавайте їх по смаку. Рекомендуємо погар доброго закарпатського вина.

Дуже рекомендуємо споживати баньки одразу, поки теплі. Розігрів не дасть той смак та аромат.

За матеріалами Турінформ Закарпаття

 

21 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів