Чим поласувати на вихідних? Закарпатськими баньками
Це надзвичайно популярна страва на Закарпаті, тут її називають баньки, по простому картопля, запечена на відкритій печі.
Що треба знати про баньки? Дуже гарно пояснив Максим Адаменко, керівник мукачівського турінфоцентру, що пропонує Вам щоденні екскурсії в Мукачево:
Хто знає, що таке – банькИ (наголос на останні складі)?
Се такі крумплі, заонанджені на шпорі без олайа! Хто знає, що таке: крумплі, шпор, олай? Кіть не знаєте – Ласкаво просимо в Закарпаття!))))))Дамо трохи пояснення закарпатських слів:
- баньки – тип смаження картоплі на шпорі
- Онанджити, заонанджити – щось робити.
- шпор – чавунна поверхня, плита на печі
- крумплі – картопля
- олай – олія, домашня
Слід відзначити, що у різних частинах Закарпаття, по різному називають цю страву, наприклад на на Рахівщині просто кажуть “ріпа печена на шпорі”.
Рецепт традиційної печеної картоплі, яку в Закарпатті називають баньки, або крумплі на шпорі дуже простий. Слід відзначити, що дана страва входить до переліку ТОП 10 найпопулярніших страв домашньої кухні Закарпаття, а також до переліку пістні страви.
Як приготувати баньки? Подаємо класичну технологію приготування:
Спочатку берете на ринку домашню картоплю. Важливо, що б була домашня. Гарно її промиваєте водою. Після того, нарізаєте її дольками.
Наступним кроком, починаєте картоплю смажити на чавунній поверхні печі, бажано, що б піч була на дровах.зверніть увагу, що поверхня повинна бути добре розігріта, але не розпечена, бо тоді картопля зверху згорить, а всередині буде сира.
Якщо нема, то може бути й чавунна плита, яку можна поставити на газові конфорки. Увага, смажимо без олії до ступеня готовності. Перевіряєте вилкою, повинна відчуватись м’якість картоплі, та зміна забарвлення, з’являється скоринка.
Як споживати баньки?
Споживати баньки можна одразу, давши трохи охолонути. Але ми рекомендуємо Вам додати по смаку:
- тушковану цибулю з салом
- бринзу (звісно з овечого молока)
- мариновані гриби
Додавайте їх по смаку. Рекомендуємо погар доброго закарпатського вина.
Дуже рекомендуємо споживати баньки одразу, поки теплі. Розігрів не дасть той смак та аромат.
За матеріалами Турінформ Закарпаття
-->
До теми
- На Закарпатті квітне Долина нарцисів
- Нова туристична атракція Закарпаття: «Сквер Трьох яблук, що змінили світ»
- 2024-ий – рік квіткового туризму на Закарпатті
- Закарпаття представлене на міжнародній туристичній виставці у Лісабоні
- На Закарпатті починають квітнути шафрани та білоцвіти
- На Драгобраті запрацював перший постійно діючий пошуково-рятувальний пункт
- На Закарпатті - загроза сходження лавин
- Закарпатські вина оцінили найкращі сомельє України та закордону
- Закарпатців та гостей краю запрошують у захоплюючий віртуальний тур територією Національного природного парку «Синевир»
- ТОП-10 місць велотуризму на Закарпатті
- У горах на Закарпатті зберігається лавинна небезпека
- У 2023 році до бюджетів Закарпаття сплачено понад 22 млн грн туристичного збору
- На допомогу туристам: рятувальники опублікували карту з точками порятунку на Закарпатті
- Синоптики попереджають сьогодні про сильний дощ, сніг та вітер на Закарпатті
- Рятувальники попереджають про сніголавинну небезпеку у горах
- Вражаючий пейзаж озера Синевир під криговим обрамленням водяної краси
- Ужгородців та гостей міста запрошують на передсвятковий ярмарок
- Куди поїхати взимку на Закарпатті: 7 ідей для туристів
- У високогір'ї Карпат сьогодні вранці -16 градусів морозу
- У суботу в замку "Паланок" відкривається Резиденція Святого Миколая
До цієї новини немає коментарів