Ужгородський ботсад: один з найменших і найяскравіших

Ужгородський ботсад: один з найменших і найяскравіших
В Україні функціонують десятки ботанічних садів загальнодержавного та місцевого значень, які по праву називають візитівками регіонів країни та й держави в цілому.

 

Серед сотень парків, заказників, заповідних територій в Україні нараховується трохи більше двох десятків ботанічних садів загальнодержавного значення. Найбільше таких у Києві та Львові – три та два відповідно. А ще по одному у Донецьку, Кременці, Вінниці, Кривому Розі, Харкові, Житомирі, Дніпрі, Одесі, Луцьку, Черкасах, Ужгороді, Чернівцях, Кам′янці-Подільському, смт Нікіта (Крим), Борщові (Тернопільщина), Хоролі (Полтавщина).

Більшість вказаних ботсадів підпорядковані вищим навчальним закладам, зокрема й Ботанічний сад Ужгородського національного університету. До слова, наш ботсад разом із Чернівецьким і Черкаським належать до найменших у країні. Та й обласні центри, де розташовані сади, теж доволі мініатюрні.

А от найбільші серед загальнодержавних ботанічних садів знаходяться наразі у тимчасово окупованих смт Нікіта (АР Крим) та Донецьку. Третій за площею ботсад розташований у м. Кременець Тернопільської області.

Згаданий Кременецький ботсад належить також до найстаріших в Україні – його було засновано у 1806 році. Раніше створили лише Харківський ботанічний сад (1804 р.). Загалом же ХІХ століття дало початок унікальним природним садам нині загальнодержавного значення у містах Одеса (1819 р.), Київ (1839 р.), Львів (1852 р.), Чернівці (1877 р.), смт Нікіта (1812 р.). Всі ці парки функціонують і дотепер.

Нікітський ботанічний сад. Фото з мережі Інтернет

Нікітський ботанічний сад. Фото з мережі Інтернет

А от наймолодшим ботанічним садом відповідного статусу є Хорольський на Полтавщині, який заснували у 2009 році. Ще одним ботсадом, який з′явився вже за часів незалежності у 1991 році, є сад Національного лісотехнічного університету України (м. Львів). До речі, він єдиний в державі, який має лісівничо-ботанічне спрямування. Його культури вирощують на площі у 26 гектарів.

Варто згадати і про ботанічні сади місцевого значення. Найбільші з них знаходяться у Херсоні, Сумах, Львові, Полтаві, Сімферополі, Хмельницькому, Тернополі, Запоріжжі, харківських Кулиничах, сумському Ямполі та поблизу смт Дружби на Тернопільщині. Половину з них заснували вже в незалежній Україні, а от найбільший і найстарший ботанічний сад місцевого значення «Салгирка» розташований у м. Сімферополь в Криму. Дендрологічний парк, який згодом перетворили на ботанічний, заснували ще у 1795 році, а його площа сягнула 42 гектарів.

Ботанічний сад "Салгирка" при Таврійському університеті. Фото з мережі Інтернет

Є серед унікальних парків і свої родзинки, як от згаданий лісівничо-ботанічний у Львові або єдиний в Україні дитячий ботсад у Запоріжжі. Є й такі, які знаходяться на межі виживання. Наприклад, Галицький ботанічний сад лікарських рослин у Тернополі нині є занедбаним, а його територія не використовується.

Закарпаття і Ужгород – це, по суті, величезний ботанічний сад або унікальний природний парк, де у горах і на рівнинах співіснує флора і фауна, які є візитівкою цілої держави. Попри це ботанічний сад в обласному центрі – одна з родзинок міста. В унісон з Ужгородом ботсад теж квітне майже цілий рік – з кінця лютого і до листопада. Більше природних барв в одній локації, ніж в Ужгородському ботсаду, ви навряд-чи ще десь зустрінете. Тут і квітники, і вічнозелені кущі, і дерева-гіганти, і екзотичні рослини, і озерце з лотосами…

Окрім рослин, на території саду мешкають багато птахів, звірів, комах – у повній гармонії і мирі. Взагалі, у ботанічному саду дуже багато життя, що тримається на великій любові та ентузіазмі людей, яким не байдужа доля унікального заповідного парку у самому серці міста.

 

 

А чи знаєте ви, що окрім 4,5 гектарів на вулиці Ольбрахта, які є найбільш відвідуваними, є ще масив у 83,2 гектари на вулиці Червоній? Ця величезна територія також належить до площі Ботанічного саду Ужгородського національного університету. Її теж варто дослідити, аби знати більше.

Хотілося б, аби наш ботсад був не «одним з», а найкращим в Україні, адже він створений бути найкращим!

Катерина Ірха для uzhgorod.net.ua

 

24 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів