Закарпатські виноградарі збирають "сонячні" грона

Закарпатські виноградарі збирають "сонячні" грона
Цьогорічний врожай обіцяє стати знатним!

 

Найбільша виноробня Закарпаття розпочала збір урожаю. Першим в урочищі Чизай дозрів благородний Совіньйон Блан. Саме його розпочали збирати в перші дня вересня, звісно, вручну, й із очікуванням, що ягоди стануть найсмачнішим сонячним напоєм.

Виноградарі Закарпаття оцінюють цей рік як доволі успішний, звісно, стукаючи по дереву, зі сподіванням на те, що погода не принесе неприємних сюрпризів. Як зазначає генеральний директор виноробної компанії Шато Чизай Анатолій Полосков, сонце та інші умови унікального карпатського теруару дозволили набрати винограду не лише потрібну цукристість, але і всіх інших необхідних кондиції. Фахівець акцентує: цукор аж ніяк не є єдиним показником, на який має звертати увагу виноградар і винороб, визначаючи оптимальний час збору врожаю.

«Цьогоріч ми продовжили роботу зі зміни формування куща, запроваджуючи нову схему обрізки лози на наших виноградниках. Що стосується Совіньйону, то цього сезону саме на масиві цього сорту ці роботи були проведені повністю, й уже можемо свідчити: наші очікування виправдалися. Показники цього винограду значно кращі, ніж торік. Баланс цукристості, кислотності і ph є оптимальним. Очікуємо з цього врожаю дуже смачне вино Совіньйон Блан. Наголошу: саме співвідношення показників, їхня гармонійність і є тим, що визначає стиглість та перспективи врожаю для виготовлення вина. Ми не очікуємо тільки того, щоби ягоди набрали максимальну цукристість, адже це показує лише перспективи переходу в міцність. Ми шукаємо балансу всіх якостей, аби вино було повним, насиченим, смачним, цікавим, і часом – унікальним», – розповідає Анатолій Олександрович. Усі кондиції винограду кілька разів перевіряють у лабораторії компанії, до слова, консультантом тут є Засновник і Генеральний директор Академії  Гастрономії та Сомельє Угорщини Золтан Шлезак.

Наступними сортами, які збиратимуть на плантаціях виноробні, будуть благородні Піно Нуар та Трамінер рожевий, а далі – Мускат Оттонель. Трошки згодом візьмуться за Фурмінт. Вино з винограду цього сорту врожаю-2017 року цьогоріч навесні вперше заклали у баріки з французького дубу, й от наприкінці літа отримали чудовий результат –благородне витримане вино. Це був перший білий сорт, який піддали «творчому експерименту»: раніше витримку в дубі, що збагачує вино вишуканими тонами та робить напій особливим, провадили тільки для червоних – Мерло, Каберне, Піно Нуар. У сезоні-2018 винороби компанії очікують якісний врожай для виготовлення різних лінійок й усього сортового спектру.

Виноробня ШатоЧизай почала закладати власні виноградники 2006-го року, із залученням австрійських фахівців, технологій і саджанців. З 2012-го компанія виготовляє вина тільки з винограду власного врожаю. Площа виноградників компанії сягає 272 гектарів, це 1 мільйон 88 тисяч саджанців – по одному кущу на кожного закарпатця. Тут ретельно стежать за палітрою виноградів: на плантаціях представлені якісні лози європейських сортів, є й ексклюзивні посадки, так, ШатоЧизай – єдина промислова виноробня, яка виготовляє вино сорту Черсегі Фюзереш (Черсегі Пряний).

Від душі бажаємо всім виноградарям і виноробам краю якісного врожаю, вчасного його збору та вдалої закладки виноматеріалу, з тим, аби закарпатське вино радувало не лише краян, а й всю Україну, а також і знайомило світ із брендом «закарпатське вино».

Джерело: Ужгород.іn

 

07 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів