Встановлення меморіальних дощок видатним постатям обговорили в Ужгороді

Встановлення меморіальних дощок видатним постатям обговорили в Ужгороді
Цю тему обговорили днями на засіданні науково-художньої ради в Ужгородській міськраді. Найперше розглянули звернення Заслуженого академічного Закарпатського народного хору про встановлення меморіальної дошки почесній громадянці Ужгорода, народній артистці України Кларі Балог на фасаді адмінбудівлі обласної філармонії. Начальниця управління у справах культури, молоді та спорту Алла Чернобук передала членам ради для ознайомлення ескізні матеріали скульптора Івана Цубини й всі попередньо погоджені документи. Скульптор детально розповів про характеристики та концепцію дошки.

 

Після обговорення присутні вирішили відправити екскіз на доопрацювання, адже, зазначали, меморіальна дошка повинна передавати експресію, харизму та артистичний характер Клари Федорівни. Також розглянули звернення Голови Закарпатського осередку Львівського регіонального відділення Спілки дизайнерів України, академіка, скульптора Михайла Беленя щодо встановлення меморіальних дощок Олександру Духновичу, Олександру Фединцю та Івану Шутєву.

Як зазначалося, меморіальну дошку закарпатському будителю, священнику, письменнику, педагогу, поету Олександру Духновичу планують встановити на задньому фасаді Ужгородського музичного фахового коледжу ім. Д.Є. Задора на вул. Олександра Духновича, 8. Там була розміщена бронзова меморіальна дошка цьому культурному діячу, однак, на жаль, її вкрали. Тому виникла ідея створити копію до 220-ї річниці з дня народження Олександра Духновича, використовуючи архівні матеріали. Щодо меморіальної дошки видатному хірургу Олександру Фединцю – вона запланована на фасаді будинку, у якому він жив – на вул. Олександра Фединця, 9. Ескізний проєкт погодили з зауваженнями – дошку мають зробити у двох площинах, а не у трьох, як автор бачив спочатку, також відкоригують її розміри. Також скульптору Михайлу Беленю рекомендували доопрацювати і проєкт меморіальної дошки народному художнику України Івану Шутєву на фасаді приватного будинку, в якому він жив, на вул. Цегольнянській, 11.

Ужгородська міська рада

 

25 липня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів