Чи встигнуть закарпатські дорожники використати виділені гроші до морозів?

Чи встигнуть закарпатські дорожники використати виділені гроші до морозів?
218 мільйонів гривень надійшло цього року до Закарпаття на ремонт доріг.  Чи встигають їх використати дорожники і яка ситуація з ремонтом автошляхів взагалі – питав сьогодні під час засідання комісії з питань розвитку бізнесу, виробничої інфраструктури, банківської діяльності та інвестицій її голова Андрій Андріїв. 

 

Як повідомив під час засідання директор департаменту інфраструктури, розвитку і утримання мережі автомобільних доріг та житлово-комунального господарства Закарпатської ОДА Едуард Маляр, на цей рік передбачено 218 мільйонів на закарпатські дороги, всі кошти в роботі й будуть використані ще до кінця року, встигли б освоїти і більше, аби тільки були.

«Взагалі цього року була пророблена титанічна робота: опубліковано тендери на 296 доріг на загальну суму 3 млрд 800 мільйонів гривень. Маємо ж тільки 218 мільйонів, до жовтня-початку листопада вони будуть освоєні стовідсотково. Згадані ж мною проекти на 296 доріг розроблені, їхній термін чинності – 2-3 роки, тож якщо будуть кошти, то ми зможемо оперативно їх освоювати і в наступні роки», – прокоментував Е. Маляр.

Як прозвучало на комісії, якби був шанс виконати всі ці проекти, то дороги Закарпаття набули б європейського вигляду. 

На жаль, шансів мало, бо вже на наступний рік, за попередніми даними (наразі готується проект держбюджету на 2019-й і вже відомі окремі показники), Закарпаття отримає ще менше коштів, ніж цьогоріч – всього 208 млн грн.

«На жаль, маємо доволі сумну ситуацію в цьому плані, особливо враховуючи те, що дорожній фонд області постійно росте, і на сьогодні загалом на Закарпатті більше 10 тисяч кілометрів доріг, – пояснив А. Андріїв. – Ми вже опрацьовували й питання залучення коштів від ЄБРР, але наразі технічно область не може взяти такі кредити. Тому обласна влада постійно звертається до уряду, лобіює виділення коштів для регіону, для якого європейські шляхи – це не просто зручність та комфорт при пересуванні, це запорука розвитку туристичного потенціалу краю, покращення добробуту його жителів».

Загалом, як нагадали учасники комісії, можна було б покращити закарпатські дороги і за рахунок коштів, які область має отримати від перевиконання планових показників діяльності закарпатської митниці. Проте грошей нема, і навіть 101 млн грн, які Закарпаття в рамках цієї програми мало отримати тільки за результатами червня (!), казначейство не пропускає. З цього приводу голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль навіть подав позов до суду на Міністерство фінансів.

uzhgorod.net.ua

 

19 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів