Озеленення Петефі: Які дерева хочуть бачити ужгородці на площі?

Озеленення Петефі: Які дерева хочуть бачити ужгородці на площі?
Зелені чи вічнозелені? Цвіт сакури чи плоди апельсина? Ремонт на площі Петефі передбачає й висадку молодих деревцят. Чого ж хочуть ужгородці? Якою бачать оновлену площу Петефі?

 

Днями журналіст Віталій Глагола ініціював ФБ-опитування серед жителів обласного центру в спільноті Ужгород:

"Тут на Петефі мають бути дерева. У цих круглих нішах з глиною. Які вони мали бути на вашу думку? Я б садив сакури, бо Ужгород у першу чергу асоціюється з ними і якби вони були на центральній і пішохідній зоні - було б круто. Наприклад, туристам не довелось би біля машин протискатись, аби зробити фото. Крім того, було б гарно дуже у період цвітіння. Але це тільки моя думка, у мерії наче хотіли клен садити. Що думаєте з цього приводу, які б дерева тут підійшли?", – написав Глагола.

Допис зібрав чимало коментарів. Більшість вважає, що місто варто озеленювати сакурами.

"Був у Львові, на площі Ринок пройти ніде, туристів море. А ті з ким довелося спілкуватись, про Ужгород знають тільки одне: "Сакури". Якби в нас запрацював аеропорт, диви і Ужгород став би туристичний", – коментує Андрій Прокопець.

Сам ініціатор описування, до речі, теж за сакури: "Моя аргументація за сакури: ця площа відремонтована, пішохідна, нові ліхтарі, лавиці, вона б могла стати туристичною фотозоною у період цвітіння. Гарна архітектура на фоні... Це б додало туристичного потенціалу".

Однак серед варіантів є й хвойні дерева, клени, липи та платани.

От, приміром, один з контраргументів щодо сакур: "Краще клени однозначно, восени додадуть площі кольору, що надасть шарму не на тиждень (сакури приблизно стільки цвітуть), а на довше", – висловила думку Viktoria Hytyk Tkachenko.

Комусь хочеться більш незвичайних рослин, як-от гліцинії, павлонії, гінкго та навіть пальми й апельсини! Є й інші жартівливі пропозиції. Приміром, висадити полуницю, "бо вона смачна" smiley

Є й такі, хто воліє віддати ініціативу в руки спеціалістів:

"Спеца по ботанике нужно спросить в первую очередь. Но так же следует понимать, что это место - вход в историческую часть, в самое сердце города, одна из самых востребованных бизнес локаций и фактически - парадный вход для туристических пешеходных визитов. Это значит, что деревья нужно выбирать такие, которые будут стилистически логично вписываться в местный антураж, с учётом опять же того, что стилистика самой площади по факту уже изменилась и будет меняться в ближайшие годы (имею в виду фасады офисов, магазинов, кафе и прочих заведений). Тенденции следует учесть, ведь деревья - это не то, что можно посадить на один-два года, а потом быстро поменять на что-то другое", – написав Алексей Корнаш.

А які дерева на Петефі хотіли би бачити ви?

Uzhgorod.net

 

25 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів