Чіа, булгур, кіноа: закарпатці все частіше цікавляться екзотичними крупами і снеками

Чіа, булгур, кіноа: закарпатці все частіше цікавляться екзотичними крупами і снеками
Якщо раніше рідкісні та екзотичні крупи, каші, насіння, прянощі та сухофрукти можна було хіба що з-за кордону якимось дивом замовити, то зараз вони вже є і в супермаркетах, і в крамничках у містах.

 

Що воно таке і чи є в Ужгороді?

«Спробуй чіа – півдня ситою будеш, до всього – цукор у крові регулює та допомагає схуднути», – так мені порадила знайома, і якось я таки вирішила спробувати, що ж то за насіння на смак.  

Приготування легке: можна звечора залити холодним молоком, водою, соком і до ранку чіа перетвориться із сухого насіння в поживну кашу.

Можна зранку залити чимось гарячим, каша утвориться практично одразу – насіння на очах набухає, вбираючи вологу. Відтак за смаком можна додати сіль, цукор, мед, сухофрукти чи варення – і просто неймовірно смачно!

Що цікаво: чіа-каша справді «тримає» до обіду.

Вартість насіння – в середньому, 18-20 грн за 100 грамів (вистачить на три-чотири сніданки). Можна придбати або в великих супермаркетах, або в маленьких крамничках (наприклад, у центрі Ужгорода є кілька таких).

Зазвичай для сніданку достатньо 2 столові ложки сухого насіння та 150-200 грамів молока (або за смаком – хто що любить).

Що таке «чіа»?

Про насіння іспанського шавлії зазвичай згадують, коли хочуть схуднути. Відомо, що чіа – а саме така друга назва рослини – має здатність впливати на метаболізм людини (розганяти). За рахунок цього поліпшується і прискорюється робота зі спалювання жиру.

Корисні властивості

За зовнішнім виглядом насіння рослини можуть відрізнятися. Є варіанти білого, чорного, коричневого або зеленого кольору. На цілющі властивості це мало позначається. За формою вони довгасті. Нагадують білу квасолю, тільки меншого розміру. За смаком майже нейтральні. Злегка відчуваються легкі горіхові ноти.

Потрібно мати на увазі, що вживати в їжу слід не все насіння. У продавця повинен бути сертифікат, що гарантує безпеку продукту і його відповідність.

Насіння корисні вмістом жирних кислот з групи Омега. Це дозволяє зменшити ризик появи авітамінозу або анемії. Вони дозволяють уникати переїдання, покращувати гормональний фон. Цінність насіння полягає також у таких властивостях:

• зменшення метеоризму;

• поліпшення роботи серцевого м'яза за рахунок вмісту калію;

• запобігання старіння за допомогою антиоксидантних властивостей вітамінів і масел, що знаходяться в складі;

• виведення токсинів;

• поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту і нормалізація кислотності шлунка;

• тривале почуття насичення;

• регуляція сольового балансу;

• зниження рівня шкідливого холестерину, очищення кровоносних судин;

• нормалізація роботи нервової системи за рахунок вмісту фолієвої кислоти.

За допомогою насіння рослини можна не тільки спалити жири в організмі, але і збільшити м'язову масу. Вміст білка в них велике, що дозволяє при тренуваннях ефективно нарощувати м'язи. Крім того, вони сприяють засвоєнню корисних речовин з їжі.

Схуднення за допомогою насіння Чіа

Якщо регулярно приймати їжу з насінням Чіа, поступово вага прийде в норму. Для посилення ефекту спалювання жиру слід приготувати для вживання на голодний шлунок неочищені від лушпиння насіння. Для цього треба здійснити такі процедури:

• промити насіння;

• залити водою в пропорції 20: 1;

• залишити на 4-5 годин або всю ніч;

• злити воду.

Приймати Чіа, насичені вологою, набагато комфортніше. Як правило, в такому вигляді вони подобаються більшості споживачів.

Протипоказання до вживання

Випадки індивідуальної непереносимості Чіа досить рідкісні. Виключати таку реакцію можна. У групі ризику знаходяться діти і особи, у яких є алергія на горіхи. Насіння можна готувати для тих, хто проходить терапію ацетилсаліциловою кислотою та антикоагулянтами. Слід виключити їх з раціону також:

• страждають низьким артеріальним тиском;

• хворіють на бронхіальну астму в гострій фазі;

• мають загострення виразкової хвороби, тому що клітковина насіння може викликати кровотечу;

• вагітним і здійснює грудне вигодовування жінкам.

У наступних матеріалах розповідатимемо про інші екзотичні снеки, страви, приправи тощо, які набувають популярності на Закарпатті.

 uzhgorod.net.ua

 

30 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів